Köpeklerde ishal en çok karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer alır. İshalin sıklığı ve rengi gibi detaylar çeşitli konular hakkında ipucu verebileceğinden ötürü bunlar muhakkak dikkate alınmalıdır. Peki, köpekler neden ishal olur?

Köpeklerin ishal olmasıyla ilgili birçok farklı sebepten söz etmek mümkündür. Beslenme, parazitler, zehirli maddeler gibi birçok faktör, köpeklerin ishal olmasına yol açabilir. Şimdi köpeklerde ishal nedenleri ve tedavisinden bahsedelim.

Köpeklerde İshal Nedenleri Nelerdir?

köpeklerde ishal

Köpek hastalıkları arasında en çok görülenlerden biri de ishaldir. Köpeklerde ishal sebepleri çeşitli kategorilere ayrılabilir. Beslenme programının veya mamanın değiştirilmesi, köpeklerde parazit, stres, hava değişimi gibi pek çok farklı etken bu probleme neden olabilir. Genel olarak köpeklerin ishal olma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Beslenme Hatası

Beslenmeyle ilgili birçok konu ishali tetikleyebilir. Ani mama değişimi, bozulmuş veya taze olmayan mamanın tüketimi, sindirilmesi zor olan mamaların köpeğe sunulması, tercih edilen mamanın, köpeğin sindirim sistemine zarar vermesi ya da alerjiye sebebiyet vermesi gibi durumlar ishal yapabilir.

Bir mama köpek dostunuzun bağırsak ve mide sağlığı için uygun değilse de aynı şekilde dostunuzun ishal olması söz konusu olabilecektir. Mama uzun süreler boyunca sindirilemiyorsa, köpeğiniz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden köpeğinizin yaşına, özel beslenme gereksinimlerine ve ırkına uygun köpek maması tercihi yapmanız önemlidir.

Bunlar dışında köpeğinizde mineral ve vitamin eksikliği varsa, köpek dostunuz bozulmuş ve son tüketim tarihi geçmiş mamalar tüketiyorsa da ishal sorunundan muzdarip olabilir. Bu sebeple köpeğinize sunduğunuz mamaya özellikle dikkat etmeniz mühimdir.

Parazitler

Köpeklerde ishal parazitten de kaynaklanabilmektedir. Parazit tedavisi tamamlanmayan köpeklerin yavrulaması halinde bu yavrularda çeşitli parazitler görülebiliyor. Bunlar arasında protozoa, amip gibi bakteriler sayılabilir. Bu yüzden yeni yavrularda mutlaka dışkı tahlili ve parazit tedavisi tavsiye ediliyor.

Parazite maruz kalan köpeklerin ishal olmaları kaçınılmazdır. Henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmeyen yavrularda bu durumun yaşanması daha sıktır. Bu yüzden yavru köpeklerde parazitten kaynaklanan ishal durumunu engellemenin ilk yolu parazit tedavisidir.

Ayrıca bu süreçte yavru köpeğin yaşına ve beslenme gereksinimlerine uygun kuru köpek mamaları ve konserve köpek mamaları tercih edilmelidir. Böylece yavru köpeğin bağışıklık sistemi desteklenmelidir.

Yetişkin köpeklerde ishal ise köpeğin vücut direncinin iyi olmaması durumlarında, parazitlerden olumsuz etkilenmesi halinde ortaya çıkabilir.

Ayrıca, köpek için parazit tedavilerinin yerine getirilmesine karşın bazı durumlarda dostunuzun bu durumdan olumsuz etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Örneğin birikinti halindeki sudan içilmesi, dış ortamdaki nesnelerin ağza alınması gibi koşullar paraziti tetikleyebiliyor.

Zehirli Maddeler

Köpeklerde ishal, zehirli maddelerin tüketilmesi nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Sokakta ya da evde köpeklerin zehirlenmesi ve buna bağlı şekilde de ishalin meydana gelmesinden söz edilebilir.

Köpekler, kediler kadar seçici olmadıklarından ötürü çeşitli şeyleri yiyip içme eğiliminde olabiliyorlar. Bu durum doğal olarak zehirlenme riskini ortaya çıkarıyor. Bu yüzden de evdeki deterjanlar, deterjanlı sular, çeşitli kimyasal malzemeler gibi köpeğinizin zehirlenmesine yol açabilecek tüm materyallerin açıkta ve ortada kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Sokakta yaşayan köpek dostlarımız ise özellikle otomobillerden sızan suları içtikleri, çöplüklerdeki bozulmuş yiyecekleri yedikleri ve çevredeki toksik maddelerle temas ettikleri için zehirlenebiliyor. Bu durum sonucunda da köpeklerde ishal problemi oluşabiliyor.

Yabancı Cisimler

Köpek oyuncakları, köpek dostlarımızın en çok sevdiği malzemeler arasında yer alır. Oyuncakların yutulması ve köpeğe uygun olmaması, ishal problemine neden olabilir. Bu bağlamda köpekler için özel olarak üretilen köpek oyuncakları tercih edilmesi önem arz eder.

Evde yer alan çorapların, poşetlerin, iplerin ve kurdelelerin ve çeşitli objelerin yutulması da aynı şekilde köpeğin bu durumdan olumsuz etkilenmesine ve başta ishal olmak üzere çeşitli ciddi rahatsızlıkların oluşmasına yol açabiliyor. Bu sebeple köpeğinizin yutma ihtimali bulunan cisimleri dostunuzun ulaşamayacağı alanlara koymanız ve köpeğinize dikkat etmeniz son derece önemlidir.

Stres ve Duygusal Değişim

Köpeklerde ishal, stres ve duygusal değişim sebebiyle de oluşabiliyor. Yoğun stres yaşayan köpek dostlarımız ishal olabiliyorlar. Evden birinin ayrılması, eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi gibi durumlar köpeklerde stres yaratabiliyor.

Çevresel Faktörler

Köpeklerde ishal nedenleri arasında bir diğer konu da köpeğin yaşadığı ortamdaki ani iklimsel değişimler. Mevsimsel hava değişimlerine köpekler bazen adapte olamayabiliyorlar. Bu durumda da ishal sorunu ortaya çıkabiliyor.

Çeşitli Hastalıklar

Sindirim sistemi problemleri, mide rahatsızlıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi durumlar köpeklerde ishal nedenleri arasında sayılabiliyor. Hatta bunlara ek olarak köpeklerde kanlı ishal rahatsızlığı, gençlik hastalığı, kalın ve ince bağırsak sendromları da ishal sebebi olarak biliniyor.

Çeşitli İlaçlar

Tedavi amacıyla kullanılan çeşitli ilaçlar, köpeğinizin ishal olmasını tetikleyebilir. Bunlar arasında antibiyotikler de yer alır. Köpeğinizin kullanmış olduğu bir ilaçtan ötürü ishal olduğunu düşünüyorsanız bir veterinere başvurmanızda yarar vardır.

Köpeklerde İshal Tedavisi Nasıldır?

Pek çok ishal vakası kendiliğinden düzelir. Fakat bu durum iki günden fazla sürüyorsa ve zehirlenme şüpheniz bulunuyor ise en kısa süre içinde dostunuzu veterinere muayene ettirmeniz şarttır.

Köpeklerde ishal tedavisi söz konusu olduğunda bu noktada en önemli şey ishalin sebebi olmaktadır. Sebebe uygun şekilde tedavinin ve çeşitli ilaçların uygulanması söz konusudur. Bu durum veteriner hekimin kararına bağlıdır.

İshal durmuyor ise veterinerin kararına göre ishali kesebilecek çeşitli ilaç takviyeleri köpeğe verilebilir. Uzun süreli ishal probleminde köpeğin vücudundaki mineral, su ve elektrolit kaybı nedeni ile sıvı tedavisi uygulanabilmektedir.

Köpeklerde ishal tedavisi sırasında serum verilemiyor ise ağız yolu ile çeşitli vitamin ve mineraller ile elektrolit takviyeleri köpeğe sunulabilmektedir. Herhangi bir enfeksiyon problemi ortaya çıkmamış olsa dahi yine veterinerin kararına göre köpeklere antiseptikler ve antibiyotikler verilebilir.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir