Köpeklerde şeker hastalığı yaygın rahatsızlıklardan biridir. Peki bu hastalığın köpeklerdeki belirtileri ve nedenleri nelerdir?
Köpeklerde Şeker Hastalığı Nedir?
Pankreasın, vücudun gereksinimi olan insülin düzeyini karşılayamaması veya vücut tarafından insülinin kullanılamaması halinde şeker hastalığı meydana gelir. Ayrıca insülini üreten pankreastır. Vücudun glikoz kullanımı söz konusu olduğunda son derece önemlidir.
Esasen glikoz vücut için gerekli olan bir yakıttır diyebiliriz. İnsülin ise bu yakıtın ideal biçimde dağıtılmasından sorumlu olmaktadır. insülininin salınımında oluşan herhangi bir aksaklık, glikozun hücreler tarafından kullanımını önler. Bu durum aynı zamanda glikozun kanda birikmesine yol açar.
Kanda yoğunlaşan fazla şeker durumu idrar ile atılabilir ancak bu durum yeterli değildir. Kandaki düzey yükselmeye devam eder. Sonuç olarak köpeklerde şeker hastalığı ortaya çıkar. Bu durumdan köpeğin sinir sistemi, dolaşım sistemi ve pek çok organı olumsuz anlamda etkilenebilir.
Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Köpek hastalıkları söz konusu olduğunda bunlar arasında köpeklerde şeker rahatsızlığı da yer alır. Bu rahatsızlığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kilo kaybı
- Köpeğin sürekli acıkması
- Sık sık idrar yapma durumu
- Aşırı susama hali
Köpeklerde şeker rahatsızlığı ile baş edilemediği durumlarda şu belirtiler de ortaya çıkar:
- Şeker koması
- İleri düzeyde dehidrasyon
- Solunum yetmezliği
- Deri hasarları
- İdrarda ve ağızda koku
- Katarakta bağlı körlük
- Karaciğer sorunları
- Böbrek sorunları
- İştahsızlık
- Aşırı zayıflama
- İshal
- Kusma
- Depresif ruh hali
- İsteksizlik ve keyifsizlik
Köpeklerde Şeker Hastalığı Nedenleri
Söz ettiğimiz gibi köpeklerde şeker rahatsızlığı insülin azlığı ya da var olan insülinin kullanılamaması durumundan kaynaklanır. Genel olarak bu rahatsızlığın nedenleri şunları içerir:
- Uzun süreli kortizon benzeri ilaçların kullanımı
- İnsülin direnci
- Cushing rahatsızlığı
- Obezite
- Pankreas rahatsızlığı
- Irk faktörü
- Genetik faktörler
- İnsülin eksikliği
Köpeklerde Şeker Hastalığı Tedavisi
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde şeker hastalığı da tedavi edilebilir değildir. Fakat özenli ve düzenli bir bakım, rahatsızlığın kontrol altına alınmasına yardımcıdır. Bu rahatsızlığı kontrol altında tutmak için dikkat edilmesi gerekenler:
- İnsülin kullanımı: Veteriner hekimin tavsiye edeceği insülin günde iki defa tavsiye edilen dozda uygulanır.
- Beslenme: Köpeklerde obezite, şeker hastalığını teşvik edicidir. Ayrıca tedaviyi de zorlaştırıcı olmaktadır. Bu nedenle köpeklerin beslenmesine dikkat edilmeli ve diyet köpek mamaları köpeğe sunulmalıdır.
- Egzersiz: Köpeklerde şeker hastalığı egzersiz ile de kontrol altında tutulabilir. Sağlıklı ve rahat bir yaşam için köpeğin düzenli olarak egzersiz yapması sağlanmalıdır.
- Kısırlaştırma: Köpek dostunuz dişiyse ve kısırlaştırılma operasyonu geçirmediyse, onun kısırlaştırılması bu noktada önemlidir. Çünkü progesteron insülin üzerinde direkt etkili olmaktadır.
“Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi” ile ilgili yorum;