Köpeklerde parazit oldukça önemli bir durumdur. Köpek ve kedilerde en sık rastlanan hayvan hastalıklarından bir tanesi de kesinlikle parazitlerdir. Peki, köpeğinizde parazit olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

Köpeklerde Parazit Nedir?

Köpeklerde dış ve iç parazit olmak üzere toplamda iki farklı çeşitte parazit hastalığı bulunmaktadır. Bu parazit türleri ise birbirlerinden farklı olarak ayrı şekillerde belirtilere sahiptir. Bu nedenden dolayı sahip olduğunuz evcil hayvanınızda parazit belirtilerini fark ettiğiniz esnada hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime gidilmesi gerektiğini unutmamalısınız. En sık rastlanan dış parazitlerin sıcak havalarda ortaya çıktığı ve oldukça da rahatsız edici bir hastalık olduğu bilinmektedir.

Dış parazitler, isminden de anlaşılacağı üzere hayvan vücudunun dış kısmında, cilt üzerinde ve tüyler arasında oluşan bir çeşit hastalık türü olarak bilinmektedir. Köpeklerde en sık rastlanılan parazit çeşidine baktığımızda bu parazit türlerinin pire, bit ve kene olduğunu gözlemleyebilmemiz mümkün.

Hayvanların başta tüy olmak üzere derilerine de bulaşan bu parazitler, köpek ve kedilerin kanları ile beslenip en fazla ise ense ve bel çevrelerinde görülmektedir. Dış parazitlerin en rahatsız edici özelliği ise tüylerde oluşan matlaşma sonucu kaşıntı hissi ve kızarıklıkların oluşması olayıdır.

Köpeklerde parazit, vücutta çok fazla bulunursa sonrasında ne yazık ki çeşitli pek çok diğer türlü hastalıkların oluşmasına da sebebiyet verilmiş olacaktır. Çünkü, parazitler herhangi bir bölgede fazla sürede bulunursa zamanla o bölgenin etrafına da yayılmak isteyecek ve böylelikle de diğer organlar da zarar görmüş olacaktır.

Örnek vermek gerekirse; bir köpeğin vücudunda uzun süre pire bulunduğu takdirde, zaman içerisinde bağırsak parazitleri üreyebilecektir. Bu tarz durumlarda ise eve servis aracılığı ile veteriner servisinden yararlanılması gerekmektedir. Bu şekilde dış parazitlere karşı çeşitli tedaviler sağlanmış olacaktır.

Uygulanan muayene işleminden sonra, veteriner hekimlerin önerdikleri çeşitli özel tasma ve damlalar ile dış parazitlerin önlenmesi de mümkün olabilmektedir. Bu tarzda dış parazitleri engelleyici rolüne sahip olan damlalara, ense damlası ismi verilmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere, hayvanların ensesine uygulanan bu damla, yaklaşık olarak 3 ay boyunca dış parazit oluşumunu büyük bir ölçüde engellemektedir.

Köpeklerde parazit zamanla çok fazla sıkıntılara yol açabilmektedir. Bir hayvanda iç parazitin bulunup bulunmadığı, çeşitli bazı belirtiler ile belli olabilmektedir. Bunlar ise raşitizm, anemi, tüylerde oluşan soluk görünüm, sıvı kaybı, şiş karın, sindirim sistemindeki rahatsızlıklar, kusma ve ishal gibi belirtiler olabilmektedir. Bu tarzda bir belirti ile karşılaştığınız esnada bir veteriner hekimden destek alınması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır.

Köpeklerde oluşan iç parazitler, dış parazite oranla daha rahatsız edici özellikte olup aynı zamanda daha kötü bir hastalıktır. İç parazite yakalanan bir köpeğin zamanla çok fazla kilo kaybına uğradığını gözlemleyebiliriz. Hatta iç parazit için gerekli önlemler alınmayıp erken tedavi uygulanmaz ise, ne yazık ki zaman içerisinde hayati tehlikesi yüksek olan bazı çeşitli hastalıkların yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. En sıklıkla rastlanan iç parazit türleri ise yuvarlak solucanlar, ince bağırsak kıl kurtları, tenyalar, kurtlar ve kancalı kurtlar olarak bilinmektedir.

Köpeklerde Parazit ve Parazit Uygulamaları

köpeklerde parazit

Köpekler, insanların en iyi dostu olarak bilinmekte ve yaşam alanlarına baktığımızda en çok insanlar ile temas halinde olduğunu söyleyebilmemiz mümkün. Köpeklerin bazıları evcil hayvan olarak evlerde yaşıyorken bazıları ise sokakta kalıyorlar. Köpekler, kendi başlarına temizlik yapabilen ve kendilerine bakabilen kapasitede olmayan canlılardır. Bu nedenle gerekli temizliği uygulayamadıklarından dolayı tüylerinde pire, kene gibi çeşitli parazit türleri bulunabiliyor.

Bu türler başta köpeğin kendisini olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra aynı zamanda temas halinde bulundukları insanların sağlığını da büyük ölçüde tehlikeye atmış oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki; eğer özel bir hastalığınız yoksa evcil hayvanınızın tüylerinin sizlere hiçbir zararı bulunmamaktadır. Asıl zararı veren tüy değil, tüylerde yer alan parazit yumurtalarıdır. Hayvanlar gerekli olan hijyen ve temizliği taşımadıkları esnada, bu yumurtalar size ulaşabilir ve sonrasında ise sizlerin de hastalanmanıza yol açabilir.

Köpeklerde Parazit Neden Olur?

Köpekler, başta çiğ et olmak üzere buldukları her şeyi yeme özelliğine sahip olduklarından dolayı vücutlarında çeşitli parazitler oluşabilmektedir. Bu parazitler tek ve çok hücreli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aynı zamanda bu parazitler genellikle beslenme şekline göre hayvanlara bulaşabilirken doğuştan olarak da hayvanlarda bulunabilmektedir.

Kurt, tenya ve solucan gibi parazitler evcil hayvanlara konakçı olarak yerleşip, o canlının üzerinde beslenmeye başlarlar. Genel olarak dalak, solunum ve sindirim sistemi gibi iç organlara zarar verme eğilimleri yüksek bir orandadır. Ayrıca leptospiroz hastalığının ise köpeklerde sarılık, hematüri, yüksek ateş, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi çeşitli sorunlara yol açtığı bilinmektedir.

Köpeklerde İç Parazitler Nelerdir?

Pek çok köpek ve kedilerde yaşamlarının bazı evrelerinde dış ve iç parazit gibi çeşitli hastalıklar gözlemlenebilmektedir.

Tenyalar

Bir diğer ismi ile yassı kurtlar olarak anılmaktadır. Çeşitli durumlara bağlı olarak birkaç metreye kadar uzayabilme özelliğine sahiptirler. Hayvanların ince bağırsaklarında ortaya çıkmakta olup orada yaşarlar. Pire, kuş, fare ya da çiğ et yolu ile bulaşabilmektedirler. Aynı zamanda hayvanlarda en sık rastlanılan belirtileri ise kilo kaybı ve ishaldir.

Yuvarlak Solucanlar

Köpeklerde parazit türlerinden biri de yuvarlak solucanlar. Şekil olarak küçük spagetti parçalarına benzetilirler. Beyaz renktedirler ve uzunlukları ise yaklaşık olarak 2,5 ile 7,5 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Doğuştan olarak anne sütü ile ya da diğer hayvanların dışkısı yolu ise bulaşabilmektedir. Bu parazit çeşidini hayvanınızın dışkısında yuvarlak bir şekildeki halde görebilirsiniz.

Kancalı Kurtlar

Bu parazit çeşidi hayvanın bağırsak dokusundan ve kandan besleniyorlar. Aynı zamanda hayvanın bağırsak duvarına yapışık halde duruyorlar. Parazitli dışkılar, kemirgen avı ve çiğ et ile hayvana bulaşabilmektedirler. Aynı zamanda köpeklerde anneden yavruya da genetik bir şekilde geçebilmekte. Bu parazit çeşidi ne yazık ki köpek ve kedilerde kan kaybına yol açabilmekte.  Bu parazit çeşidinin görünümü ise beyaz renkli, ince ve miniktir.

köpeklerde parazit

Kamçılı Kurtlar

Köpeklerde parazit söz konusu olduğunda kamçılı kurtlardan da bahsetmemiz gerek. Kamçıya benzer bir şekle sahip olup kalın bir baş yapısına sahiptirler. Yetişkin olanları kalın bağırsak içerisinde yer alırken diğerleri ise ince bağırsak içerisinde yaşamlarına devam ederler. Aynı zamanda bağırsak duvarına yapışık halde kalarak kan ve doku ile beslenmeye çalışırlar. Baş kısımlarını bağırsak içerisine yerleştirip bağırsak zarına büyük ölçüde zarar verirler. Enfekte olan hayvanların dışkısı yolu ile hayvanlara bulaşabilmektedirler.

Bağırsak Kurtları

Yassı ve uzun bir yapıya sahip olup iki kısımdan oluşmaktadırlar. Yetişkin olanları ince bağırsak içerisinde yaşamaktadır. Kurtlar olgunlaştığı esnada yumurtalarını bırakırlar ve bu yumurtalar ise dışkı yolu ile dışarı atılıyor. Görünüm olarak beyaz pirinç tanelerine benzetilmektedirler.

Kıl Kurtları

3 aylık ve üzeri büyük yavruları etkileyen bir parazit çeşididir. Yetişkinleri kalın bağırsak içerisinde yaşamaktadırlar. Bağırsak içerisine yumurta bırakarak yayılmaktadırlar. Bu yumurtalar ise enfeksiyona sebebiyet verdikten 2 ya da 3 hafta sonra dışkı yolu ile atılmaktadırlar. Enfeksiyonlu hayvan dışkısı yolu ile ya da anneden yavruya bulaşabilmektedir.

Kalp Kurtları

Enfekte olan kedi ya da köpeklerin pulmoner arterlerinde yaşarlar. Ancak bazı durumlarda hayvan kalplerinin sağ tarafında da yaşadıkları görülmüştür.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir