Yavru köpek bakımı, büyük bir özen ve bilgi gerektirir. Sevimli dostunuza nasıl bakım yapacağınızı ve onun gereksinimlerinin neler olduğunu merak ediyorsanız; detaylar bu yazımızda!

Yavru Köpek Beslenme Rutini

Yavru köpek bakımı söz konusu ise beslenme önemli bir husus. Yavru köpekler ne yemeli sorusunun cevabını köpeğinizin kaç haftalık olduğu belirleyecektir. Genellikle köpekler dünyaya geldikleri ilk 6 ve 8 haftalık bir süreç içerisinde anne sütü ile beslenirler. Bu nedenden dolayı 2 aylıktan minik köpeklerin sahiplendirilmemesi önerilir. Ancak değişik nedenlerle anne sütü ememeyen yahut annesinden erken ayrılmak zorunda kalan yavru köpekler için süt tozu karışımı olan mamalar güvenle tercih edilebilir. Bu süt tozları hemen hemen anne sütü ile aynı değerleri taşır ve yavru köpeğinizin gereksinim duyduğu vitaminlerin, besinlerin ve minerallerin alınmasını sağlar.

yavru köpek bakımı

Yavru Köpek Maması Seçimi

İdeal yavru köpek bakımı için minik dostunuzun mama seçimine özen göstermelisiniz. Sütten kesilen yavrular artık kuru köpek maması yemeye geçebilir. Diş gelişimlerine ve beslenme alışkanlıklarına göre dişleri güçlenene kadar önce kuru ya da yaş köpek maması verilebilir. Bu noktada seçiminizi yaparken yavru köpeğinizin tercihlerini ve veterinerinizin tavsiyelerini göz önünde bulundurmalısınız. Kuru mamaya geçiş tamamlandıktan sonra çeşitli köpek mamaları arasından seçim yapmalısınız.

Köpek maması, yavruların hızlı gelişimleri sırasında ihtiyaç duydukları kalorileri, proteinleri, mineralleri, vitaminleri ve besinleri içerir ve gelecek yıllarda en sağlıklı adımlarını atmalarını sağlar. Köpek maması seçerken köpeğinizin etnik özelliklerini ve özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Küçük, orta ve büyük köpekler için mama içeriği ve oranları değişiklik gösterdiğinden, en sevdiğiniz mamanın hangi boy ırkı için formüle edildiğine dikkat etmelisiniz.

Yavru Köpeklerde Banyo İhtiyacı

Yavru köpek bakımı esnasında dostunuzun banyo ihtiyacı konusunda da bilgi sahibi olmalısınız. Yavru köpek sahipleri için en önemli bakım süreçlerinden biri de yavrularını ne zaman, ne sıklıkla ve nasıl yıkayacaklarıdır. Doğal ortamlarında çok az temizlik gerektiren veya hiç temizlik gerektirmeyen köpeklerde ter bezleri bulunmaz ve su ile sürekli temas halinde olmaları durumunda cilt sağlıkları tehlikeye girebilir. Yavruyu hijyen amacıyla yıkamak hala mümkündür. Banyodan önce köpek yavrusu aşılanana kadar beklenmesi tavsiye edilir.

Köpeğinizin ne sıklıkta yıkandığı konusunda önemli olan şey ise onun tüy yapısı ve yaşam tarzıdır. Kısa tüylü köpek yavruları yılda yaklaşık 2 kez, uzun tüylü köpek yavruları ise üç ayda bir yıkanabilir. Yıkama sırasında köpek şampuanı kullanmak çok önemlidir. Standart şampuanlar, ciltlerinin pH’ı insanlardan farklı olduğu için ciltlerine zarar verebilir. Doğal özler içeren ve cilt sağlığını destekleyen köpek şampuanları tercih edilir ve bakım sürecinde herhangi bir sorun yaşanmaz. Köpek banyo ürünleri ise mutlaka kaliteli markanın ürünleri olmalıdır.

Yavru Köpekler İçin Rutin Bakım

Bir köpeğin düzenli şekilde banyo yapması, ihtiyaç duyduğu tek kritik bakım adımı değildir. Köpeğinizin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi, hareket kabiliyetini artırmak ve ağrıyı önlemek için önemlidir. Tırnak bakımının yanı sıra kulak temizliği de göz ardı edilemez. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulaklar nemli bir bezle temizlenmelidir. Bu uygulamalar sırasında doğru köpek bakım ürünleri tercih edilmelidir.

Yavru köpeğin sağlığı ve görünümü ile yakından ilgili olan bir diğer süreç de taramak ve fırçalamadır. Köpeklerde dökülme mevsimsel olabilir ya da yıl boyunca sürebilir. Minik dostunuzun tüy bakımını göz ardı etmemek için haftada 2-3 kez veya tüy yapısına göre taranarak ölü tüylerin alınması şarttır. Bu sayede tüylerin dolaşmalarının önlenmesi ve cilt yağlarının tüm vücuda eşit bir şekilde yayılması sağlanır. Ayrıca köpek tüy bakımı için kaliteli köpek tarağı tercih edilmelidir.

Yavru Köpek Sosyalleşmesi

Yavru köpek bakımı konusunda en önemli aşamalardan biri de sevimli dostunuzun köpek oyuncakları ile oyunlar oynaması ve sosyalleşmesidir. Bu sadece köpek oyuncaklarını içermez. Yavru köpeğinizi sosyalleştirmek, onları yeni arkadaşlar, evcil hayvanlar ve çevreleriyle arkadaş canlısı, sakin ve korkusuz kılar. Böylece köpek dostunuzun sosyal becerileri gelişmiş olur. Onları aşırı kalabalık veya tanıdık olmayan yerlere götürmeden önce güvenli ve stressiz bir ortamda sosyalleşmelerine yardımcı olmak iyi bir fikirdir. Yavru köpeğinizi aile üyelerine ya da misafirlere tanıtmak, sosyalleşme için çok önemlidir.

Sosyalleşme, köpeklerde yabancı korkusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yavru köpeğinizi yeni bir arkadaşla tanıştırırken, tasmasını tutun ve zıplamayı önlemek için ileriye doğru yürüyün. Otur komutunu verin ve yavru köpeğinizin oturmasına yardım edin. Bu uygulama, köpeğin sakin kalmasına yardımcı olacaktır. Evde yavru köpeğinizle sosyalleşerek, alışveriş merkezleri, parklar ve köpek dostu kafeler gibi birçok farklı yerde yürüyüşe çıkarak, onunla biraz zaman geçirebilirsiniz. Düzenli olarak bunları yapmanız, köpek dostunuzun sosyalleşme deneyimini iyileştirecektir.

yavru köpek bakımı

Yavru köpekleri sosyalleştirmek aynı zamanda onları diğer hayvanlara alıştırmayı da içerir, ancak yeni yavruları diğer evcil hayvanlarla tanıştırırken dikkatli olun. Yavru köpeğinize daha büyük bir köpeği tanıtırken, her ikisinin de tasmalı olması önerilir. Bu, onların sıçramasını önlemeye yardımcı olabilir ve birisi beklenmedik bir şekilde davrandığında daha fazla kontrole sahip olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca, ilk başta onları yalnız bırakmayın.

Yavru köpeğinizi bir kediyle tanıştırıyorsanız, kedinin canı istediğinde kaçabilmesi için kapıya tel veya ağlı bir düzenek koymayı düşünün. Bu tanışma biraz uzun sürebilir, fakat biraz sabır ve zaman ile birbirlerinin yanında mutlu olabilirler. Yavru köpeğiniz daha önce kedilere alıştıysa, tanımadığı kediler için fazla heyecanlanmayacaktır. Yavru köpeğinizle sosyalleşmek biraz zaman ve sabır gerektirir, ancak uygun özenle diğer insanlarla ve evcil hayvanlarla kendinden emin, kibar ve mutlu olurlar.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Yavru köpek bakımı için tuvalet konusu önemli bir detaydır. Yavru köpekler için tuvalet eğitimi en lüzumlu eğitimlerin başlangıcında gelir. Belirlemiş olduğunuz bir alana tuvalet yapmalarını sağlamak için bu alanın rahat ve erişilebilir bir yerde bulunmasına dikkat etmelisiniz. Tuvalet ihtiyacı duyduğunu gözlemlediğinizde dostunuzu tuvaletini yapmasını dilediğiniz alana götürmeli ve sonrasında ise köpek ödül mamaları ve bol miktarda sevgiyle bu davranışı pekiştirmelisiniz.

Tuvalet eğitimi esnasında köpek çiş pedleri gibi çeşitli köpek tuvalet eğitim ürünleri kullanarak büyük bir konfor elde edilmesi mümkündür. Köpek çiş pedi çeşitleri arasından seçim oluşturmaya karar verirseniz, yavrunuzun büyüklüğünü, gövde ölçülerini ve alışkanlıklarını değerlendirmeyi unutmayın.

Yavru Köpek Bakımı ve Güvenliği

Yavru köpeğinizin kaybolmamasını ve eğer kaybolursa, sizden uzaklaşırsa tekrar ona kavuşmanızı sağlayacak bazı ürünlere gereksiniminiz var. Bu ürünlerin başında köpek tasması gelir. Köpeğinizin boyutuna ve ırkına uyum sağlayan bir tasma ile onun güvende kalmasını mümkün kılabilirsiniz. Ayrıca, bir köpek künyesi ile de tüylü arkadaşınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir