Köpek hastalıkları neler? Köpeklerde pek çok hastalık gözlemlenebilir ve bu hastalıkların her biri aslında köpeklerin yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkileyebildiği gibi onların yaşamlarında da ömür boyu ciddi izler bırakabilir. Bundan dolayı veteriner kontrollerinin düzenli olması, köpeklerin hastalıklarının engellenmesinde ve erken dönemde tespit edilebilmesinde son derece önemlidir. Ayrıca hastalıklardan evcil dostunuzu korumanız için aşılarını da düzenli şekilde yaptırmanız şarttır. Bu sayede evcil dostunuzu pek çok hastalıktan korumanız da mümkün hale gelebilecektir.

köpek hastalıkları

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpek hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri gençlik rahatsızlığı. Pek çok hayvan türünde görülebilen gençlik hastalığı, virüse bağlı olan viral bir hastalıktır. Köpeklerin yakalanabileceği en ciddi hastalıklardan biri olan gençlik hastalığı, ölümcül boyutlara varabilmektedir. Bu nedenle de önleminin alınması gerekir.

Gençlik hastalığını önlemek için de köpeklerin yavruluk döneminde bu hastalığa karşı aşılanması şarttır. Aşısı olmazsa köpeklerin bu hastalığa yakalanması söz konusu olabilecektir. Solunum, sinir ve sindirim sistemlerini ciddi şekilde etkileyebilen gençlik hastalığı aslında köpekleri her yaşta ve yaşamın her evresinde etkileyebilmektedir.

Çok ciddi ve ölümcül bir hastalık olabilen gençlik hastalığı, köpeklerin yavruluk döneminden itibaren korunması gereken ciddi sağlık sorunlarından biri olduğu için mutlaka önleminin alınması gerekmektedir. İdrar, kan ve tükürük ile bulaşma yolu olan gençlik hastalığı, köpeklerin öksürmesi ve hapşırması ile de damlacık yoluyla kolayca bulaşabilmektedir. Bu yüzden de sokak köpekleri aşısız olduğunda aynı kaptan mama yemeleri, yan yana durmaları ya da aynı kaptan su içmeleri dahi gençlik hastalığına yol açabilmektedir.

Evcil köpeklerin de dışarıda bu hastalığı kapması aşısız olmaları halinde son derece kolay olacaktır. Özellikle de bağışıklığı zayıf olan köpeklerde bu risk çok daha yüksektir. Bundan dolayı aşılama son derece önemlidir. Gözlerde sulanma, gözlerde akıntı, ateş, iştahsızlık, öksürme gibi belirtileri olan gençlik hastalığı, omurilikte iltihaplanma gibi ciddi etkilere de sahip olduğundan mutlaka tedavi ettirilmeli ya da öncesinde bu hastalığın önlemi alınmalıdır.

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Kuduz Hastalığı

Köpek hastalıkları söz konusu olduğunda kuduz en sık görülenlerden biri. Tüm memelilerin risk grubunda olduğu kuduz hastalığı, köpeklerin de ölümcül şekilde etkilenmesine yol açan bir rahatsızlıktır. Kuduz aşıları sayesinde de erken dönemde bu hastalığın önlenmesi sağlanabilir. Daha virüs vücuda girmeden önce aşının köpeklere yapılması gerekmektedir. Virüs vücuda girdikten sonra ise aşıdan önce tedavi uygulanması şarttır. Yavruluk döneminde yapılan aşılarla kuduz hastalığını köpeklerde engellemek mümkün hale gelebilmektedir.

Özellikle de salya yolu ile bulaşan kuduz hastalığı, köpeklerin enfekte olan bir köpek ile aynı kaptan yemek yemesi ya da su içmesi nedeniyle kolayca bulaşabilir. Ayrıca köpeklerin birbirini ısırması yoluyla da bu hastalığın kolaylıkla bulaşması söz konusudur. Benzer şekilde enfekte olan köpeğin henüz enfekte olmamış bir köpeğin açık yarasına salyasını değdirmesi de hastalığa yol açabilmektedir.

Hayvanlar genellikle virüsün kuluçka süresi bittikten bir süre sonra saldırgan davranışlar sergilemeye başlar. Bu saldırgan davranışlar son derece tehditkar olabilir. Ateş, yutkunma güçlüğü, salya akıntısı, nöbetler ve sendeleme gibi pek çok rahatsızlık da bu saldırgan hareketlere eşlik eder. Ayrıca felç geçirme gibi ciddi belirtiler de gözlemlenebilmektedir.

En dikkat çekici belirti ise ağızda köpürmedir. Bu ağızda köpürme durumu da kuduz hastalığının en büyük belirtisidir. Bazı köpeklerde ise kuduz hastalığı olduğu zaman ağızda köpürme gözlemlenmeyebilir ancak aşırı şekilde tükürük ve salya gözlemlenebilmektedir. Bu hastalıktan korunmak içinse köpeklerin yavruluk döneminde aşısının yaptırılması da oldukça önemlidir.

köpek hastalıkları

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Mantar Hastalığı

Farklı türlerde pek çok mantar hastalığı köpeklerde yaygın şekilde görülebilmektedir. Her zaman bulaşmalardan kaynaklanmayan mantar hastalığı kimi zaman köpeklerde stres, sağlıklı beslenmeme gibi etkenlere bağlı şekilde de gözlemlenebilir. Mantar hastalığının belirtileri de genellikle belirli bölgelerde tüylerin dökülmesi vasıtasıyla ortaya çıkar. Mantar rahatsızlığının gözlemlendiği bölgelerde yoğun şekilde tüy dökülmesi olabilir. Bu tüy dökülmeleri sonucunda bölgelerde kaşıntılar ve sulanmalar meydana gelebilmektedir.

Kaşıntı ve kızarıklıklar kıllarda kırılmalara ve dökülmelere şiddet kazandırabilmektedir. Tırnaklarda dökülmeler, kurumalar ve kulak içi enfeksiyonu da gözlemlenebilmektedir. Vücudun farklı bölümlerinde mantar hastalığı görülmesi söz konusudur. Kulağın iç kısmında, alt kısmında, bacakların arka kısımlarında, tırnaklarda ve vücudun pek çok farklı bölümünde mantar rahatsızlıklarının görülmesi olası bir durumdur. Bu tip farklı bölgelerde mantar hastalığı görülmesi yaygın bir durumdur.

Gözlerde iltihaplanma, pullu deri, agresif tavırların olması, kanlı idrar, yüksek ateş, mide bulantısı, nefes almada zorluk, iştahsızlık gibi pek çok farklı belirti mantar hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu tip farklı belirtiler gözlemlendiği zaman mantar rahatsızlığından şüphelenmek söz konusu olabilecektir. Bu belirtiler görüldüğü zaman ise mutlaka veterinere kısa süre içerisinde başvurmak gerekir. Veteriner kontrolü sonrasında belirtilen ilaçların kullanılması büyük önem arz eder.

Eşyaların hijyenik şekilde temizlenmesi ve köpeklerin dışarıdan gelince de temizlenebilmesi oldukça mühim bir husustur. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerde mantar hastalığının görülme olasılığı çok daha yüksektir. Tedavi genellikle birkaç hafta kadar sürebilir. Tedavi sonrasında ise köpeğin kısa sürede iyileşmesi söz konusu olabilecektir. Yine de köpeklerin beslenmesine ve genel mutluluğuna dikkat etmek, köpek bakımını doğru şekilde gerçekleştirmek son derece önemlidir.

Köpek Rahatsızlıkları: Köpeklerde Uyuz Rahatsızlığı

Uyuz da köpek hastalıkları arasında yer alıyor. Yaygın deri hastalıklarından biri olan uyuz hastalığı, köpekleri sık şekilde etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Özellikle de köpeklerin hijyen koşullarından uzak şekilde yaşaması bu rahatsızlığa yol açmaktadır. Sokak köpeklerinde yaygın şekilde görülen bu rahatsızlık, köpeklerin temizlenememesi nedeniyle sık şekilde görülür. Ayrıca yeni doğan köpeklere annelerinden bile doğum sırasında geçebilmektedir.

Uyuz olan köpekler ile sağlıklı köpeklerin doğrudan temas etmesi, köpeklerin bu hastalığa yakalanmasına direkt neden olabilir. Buna ek olarak uyuz hastalığına sahip olan köpeklerin sağlıklı köpeklerle birlikte aynı kaptan su içmesi ve aynı kaptan yemek yemesi de hastalığın bulaşmasına yol açabilmektedir. Özellikle yavruluk döneminde köpeklerin bağışıklık sistemi zayıf olabileceği için yavru köpeklerin uyuz hastalığına yakalanma riski de yüksek olmaktadır. Bundan dolayı da yavru köpeklerde uyuz hastalığına karşı son derece dikkatli olabilmek gerekir.

Köpeklerde en sık görülen uyuz rahatsızlığı belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntıya ek olarak da köpeklerde deride kızarıklık, tüy dökülmesi gibi fiziki belirtiler olabilir. Bu tip belirtiler köpeklerin uyuz hastalığına yakalandığını gösterebilmektedir. Bu nedenle de bu tip farklı belirtiler olduğunda köpeğinizi veteriner kontrolüne götürmeniz son derece önemlidir. Deride normal dışında oluşan bir pis koku meydana gelebilir, yaralar oluşabilir, kepeklenme söz konusu olabilir ve deride rengin matlaşması ya da farklılaşması gibi farklı belirtiler gözlemlenebilir. Bu sebeple de deri ve tüylerde ciddi farklılıklar gözlemlenmesi durumu ile karşılaşılabilir.

köpek hastalıkları

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde İç Parazit Rahatsızlığı

İç parazitler köpeklerin en sık rahatsızlık duyduğu hastalıklardan biri olabilir. Köpeklerin aşı yaptırmaması, iç parazit rahatsızlıklarına yol açabilir. Bundan ötürü de yavruluk döneminden itibaren köpeklerin iç parazit aşısı yaptırması şarttır. İç parazit aşısı düzenli şekilde yapıldığında köpeklerde iç parazit rahatsızlıklarının görülmesi olasılığı da büyük ölçüde düşecektir.

Hayvanların bağırsaklarında bulunan parazitler özellikle de çiğ ya da az pişmiş yiyeceklerden kaynaklanabilir. Çiğ yumurtaların, çiğ et ürünlerinin tüketilmesi; köpeklerde iç parazitlerin görülmesine neden olabilmektedir. Bu tip farklı yiyeceklerin çiğ şekilde tüketilmesi, köpeklerin bağırsaklarında parazitlere sebep olabilir. Parazitler bağırsaklarda meydana gelir ve köpeklerin dışkılarından da bu parazitlerin belirtiler görülebilir.

Yavru köpeklerin de yetişkin köpeklerin de iç parazitlerden ciddi şekilde etkilenmesi söz konusu olabilmektedir. Kimi zaman solucanlar ve parazitler köpeklerin dışkısında da gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle de aslında erken dönemde köpeklerin yavruluğu sırasında aşılarının düzenli şekilde yaptırılması gerekir. Sonrasında ise köpeklerin dışkıları düzenli olarak takip edilmelidir.

Köpek Hastalıkları: Parvovirüs (Kanlı İshal) Rahatsızlığı

Köpeklerde kanlı şekilde görülen ishal, parvovirüs nedeniyle gözlemlenir. Sindirim sisteminin kötü şekilde etkilenmesine neden olan parvovirüs, kırmızı kan hücrelerinin azalmasına neden olur ve bu sebeple de kalp ve bağırsak fonksiyonlarının düzenli şekilde çalışması söz konusu olmaz. Kusma, iştahsızlık, halsizlik, ishal, depresyon ve yüksek ölçüde sıvı kaybı yaşanması; kanlı ishal belirtileri olarak görülmektedir.

Parvovirüs rahatsızlığı köpeklerin bağışıklığı zayıf olduğu durumda görülebileceği gibi köpeklerin bağışıklığını da zayıflatan ciddi bir rahatsızlık olabilmektedir. Aşı ile önlenmesi mümkün olan parvovirüs rahatsızlığı, yavru köpeklere yapılabilmektedir. Yavru köpeklere uygulanan parvovirüs aşısı, köpeklerin kolay şekilde bu rahatsızlıktan kurtulabilmesine olanak tanır. Kanlı ishal rahatsızlığı olarak bilinen parvovirüs, gerçekten de kendisini kanlı ishal hastalığı olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlık nedeniyle köpekler ciddi şekilde belirti gösterebilir ve köpeklerin her yaşta bu hastalıktan etkilenmesi olasıdır.

köpek hastalıkları

Köpek Rahatsızlıkları: Köpeklerde Coronavirüs Hastalığı

Coronavirüs köpekler arasında yaygın olabilen bir hastalıktır ve çoğu zaman ölümcül bir hastalık olabilir. Bu nedenle de köpeklerin yavruluk döneminde aşılama sayesinde coronavirüsten korunması mümkündür. Döneminde yapılan aşılamalar sayesinde coronavirüs hastalığından köpeğinizi korumanız mümkün olabilmektedir. Hastalığın belirtileri şiddetli olabilir ve aynı zamanda bu rahatsızlık nedeniyle köpeklerin ciddi şekilde ölümcül bir rahatsızlık yaşaması söz konusu olabilmektedir.

Enfekte olan köpeklerin dışkısının ağız yoluyla teması nedeniyle köpeklerden köpeklere coronavirüs bulaşması söz konusu olabilmektedir. Enfekte olan köpeğin dışkısı genellikle portakal renkli turuncumsu olabilir ve kötü kokulu bir dışkı gözlemlenir. Bu dışkının kimi zaman kanlı olması da söz konusudur. Halsizlik ve güçsüzlük de coronavirüs rahatsızlığının bir belirtisidir. Bu tip rahatsızlıklar köpeklerin bağışıklığını ciddi şekilde olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle de köpekleri aşılama yoluyla coronavirüs rahatsızlığından korumak gerekir. Farklı hastalıkları olan ya da bağışıklığı zaten zayıf olan köpeklerin ise coronavirüs rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmesi söz konusu olabilmektedir. Bundan uzak durmak içinse köpeklerin coronavirüse koruyucu aşıyı yaptırması gerekmektedir.

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Obezite Rahatsızlığı

Obezite, çoğu köpeğin muzdarip olduğu köpek hastalıkları listesindedir. Obezite rahatsızlığı köpeklerde özellikle de dengesiz beslenmeye bağlı şekilde görülebilmektedir. Dengesiz şekilde beslenen köpekler, obezite rahatsızlığına çok daha yatkın hale gelmektedir. Bu nedenle de köpeklerin tükettiği içeriklerin onlarını sağlığını ve kilo alma durumunu iyi şekilde desteklemesi gerekir.

Köpeklerin fazla hareketsiz olması, gün içerisinde yeteri kadar aktiflik göstermemesi gibi durumlar da aslında obezite rahatsızlığına yol açabilmektedir. Bu tip durumlara ek olarak köpeklerin aşırı yağlı beslenmesi ya da harcadığından fazla miktarda kalori tüketmesi de obezite nedeni olabilir. Yakılan kaloriden fazlası alındığında köpekler kilo alır ve kilo alımı nedeniyle de aşırı kilolu hale gelen, yağ oranı normalden daha yüksek olan köpekler obezite hastalığına yakalanmış demektir. Bu tip durumlarda köpeklerin sağlıklarının düzenli bir beslenme programıyla, diyetlerle ve aynı zamanda günlük gerçekleştirilen aktifliklerle desteklenmesi söz konusu olabilmektedir.

Köpek Rahatsızlıkları: Köpeklerde Şeker Hastalığı

Köpek hastalıkları arasında bir diğeri de şeker hastalığı oluyor. Şeker hastalığı köpeklerde görülebilen yaygın hastalıklar arasında yer alır. Köpeklerin bu tip rahatsızlıklara yakalanmasının en önemli nedenlerinden biri hem genetiktir hem de köpeklerin dengesiz ve sağlıksız şekilde beslenmesidir. Sağlıksız şekilde beslenen köpeklerde şeker hastalığı görülmesi de mümkün hale gelmektedir. Bu yüzden tam ve dengeli köpek mamaları ile beslenmeleri önemlidir.

Köpeklerde şeker hastalığı gözlemlenmesinin nedenleri arasında yüksek şeker ve karbonhidrat içeriği olan mamaların tüketimi, köpeklerin sağlıksız beslenmesi, ev yemeklerinin köpeklere sık şekilde verilmesi gibi nedenler yer alır. Bunlara ek olarak köpeklerde genetik şekilde de şeker hastalığının gözlemlenmesi söz konusudur. Tedavi edilmemesi halinde şeker hastalığı köpekleri ciddi şekilde etkiler ve bu nedenle de köpeklerin düzenli kontrolleri sırasında şeker hastalığı için de kontrolün sağlanması gerekir. Bu kontroller sayesinde şeker rahatsızlığı görülebilir ve tedaviye başlanabilir.

İlgili gönderiler

Köpek Hastalıkları Nelerdir?” ile ilgili yorum;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir