Diyabet yalnızca insanlarda olmaz ve köpeklerde diyabet hastalığı da görülebilir. Hatta bu hastalık kedileri de etkilemektedir. Köpeklerde şeker hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri inceleyelim.
Köpeklerde Diyabet Ne Demektir?
Köpeğiniz yemek yediğinde, mide-bağırsak sistemi, yiyeceklerini vücutta kullanabileceği bileşiklere ayırmaya çalışır. Proteinler amino asitlere ve karbonhidratlara parçalanır. Bununla beraber nişastalar glikoz gibi şekerlere parçalanır. Köpeğinizin kanının plazmasında dolaşan bir miktar glikoz normaldir. Ancak fazlası zarardır.
Köpeğinizin hem hücrelerde hem de dokularda glikoz depolayabilmesi ve ardından enerji için kullanmak üzere glikozu çıkarabilmesi gerekir. Köpeğinizin pankreasındaki özel hücreler, insülin adı verilen ve ana işlevi kan şekerini depolamak üzere hücrelere taşımak olan bir hormon oluşturur ve salgılar.
İnsülin atılımı doğrudan kan şekeri seviyeleri ile ilgilidir. Bu nedenle bir köpeğin kan şekeri seviyeleri yükseldiğinde, pankreas tarafından daha fazla insülin atılır. Köpeklerde diyabet, vücudun insülin salgılaması veya kullanımıyla ilgili bir sorundan kaynaklanır. Tedavi edilmemiş bir diyabetik, yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur.
Düzenlenmemiş kan şekeri seviyeleri ile ilgili problem çok sayıda olabilir. Kronik olarak yüksek kan şekeri seviyeleri, özellikle kan damarlarında artan doku hasarına yol açabilen kronik inflamasyona sebebiyet verebilir.
Bu, böbrek hasarına, körlüğe ve uzuvlarda daha sonra yaralanmalara yol açabilecek güçsüzlük veya uyuşukluk ile sonuçlanabilir. Kan damarlarında aşırı hasar ise kalbe, beyne ve hatta gastrointestinal sisteme bile zarar verebilir.
Köpeklerde Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Köpek hastalıkları arasında yaygın olan köpeklerde diyabet problemi şu belirtileri göstermektedir:
- Sık idrara çıkma
- İştahta artış ve aşırı köpek maması tüketimi
- Kas ya da kilo kaybı
- Nefes nefese kalma
- Halsizlik
Diyabetik köpekler, diyabetin insülin eksikliğinden mi yoksa insüline dirençten mi kaynaklandığına bakılmaksızın aynı semptomlara sahip olacaktır. İdrara çıkmadaki artış nedeniyle susuzluk durumu meydana gelecektir.
Diyabetik köpekler, iştahları artmasına rağmen kilo kaybedebilirler. Diyabetik bir köpeğin iştahı iyi olmasına ve kan dolaşımında gereğinden fazla glikoz olmasına rağmen, onu depolayamadıkları için daha sonra enerji için kullanamazlar. Böylece diyabetik bir köpeğin vücudu katabolik metabolizmaya girer. Bu, bir köpeğin vücudunun enerji için yağ ve kas dokusunu parçaladığı bir metabolizma türüdür.
Köpeklerde Diyabet Nedenleri Nelerdir?
Diyabetin gerçek nedenleri henüz tam olarak anlaşılmamıştır, ancak köpekleri diyabetik olmaya yatkın hale getirebilecek farklı faktörler vardır. Özellikle pankreasta genetik yatkınlıklar olabileceği gibi bulaşıcı ajanlar, toksinler ve inflamatuar değişiklikler de olabilir.
Bir köpeği diyabet geliştirmeye daha yatkın hale getirebilecek hipotiroidizm ve hiperadrenokortisizm gibi başka endokrin hastalıkları da vardır. Diyabetik köpeklerin çoğuna 7 ila 11 yaşları arasında teşhis konur.
Köpeklerde Diyabet Tedavisi Nedir?
Köpeklerde diyabet tedavi edilemez veya genellikle geri döndürülebilir değildir, ancak semptomlar yönetilebilir. Köpeklerde diyabet için tercih edilen tedavi insülindir. Reçeteli diyetler de bulunmaktadır. Bu, beslenme açısından yönetime yardımcı olabilir, fakat köpeklerde diyabetin, insülin kullanılmadan iyi bir şekilde kontrol altına alınma umudu yoktur.
Yeni teşhis edilen bir köpeğe, öğünlerle birlikte günde iki kez deri altından uygulanacak insülin reçete edilecektir.