Kedi hastalıkları, kedi sahiplerinin bilgili olması gereken konulardan biridir. Peki, kedilerde görülen hastalıklar hangileridir? Detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Kedi Hastalıkları

Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde pek çok hastalığın görülmesi mümkündür. Bu tip farklı rahatsızlıkların her biri kedilerin hayatlarını ölümcül şekilde etkileyebilir. Bundan dolayı da aslında kedilerin yavruluk döneminde aşılarının düzenli şekilde yaptırılması şarttır. Buna ek olarak kedilerin düzenli ve sağlıklı şekilde beslenmesi de son derece önemlidir. Düzenli ve sağlıklı şekilde beslenen mutlu kedilerin pek çok hastalıktan da korunması söz konusu olabilecektir. Kediler farklı hastalıklara bulaş yoluyla yakalanabilir ancak bu bulaş yolu ile kedilerin hastalık kapmaması adına aşılamanın da yavruluk döneminde tamamlanmış olması ve dönem dönem tekrarlanması önemli bir detaydır. Kedi hastalıkları arasında sık görülenleri birlikte inceleyelim.

Kedilerde Obezite Rahatsızlığı

Obezite, kedi hastalıkları arasında en sık görülenlerden biridir. Kedilerin obezite rahatsızlığına sahip olmasının en önemli nedenlerinden biri, kedilerin dengesiz ve sağlıksız şekilde beslenmesidir. Karbonhidrat ve yağ ağırlıklı olacak şekilde beslenen kedilerin obezite hastalığına sahip olma riski de daha yüksek hale gelmektedir. Ayrıca pek çok kedi, evde günlük aktifliği az olacak şekilde gününü geçirir. Bu sebeple de kedilerin aldıkları kaloriyi harcayamamaları da söz konusudur. Bu tip durumlar söz konusu olduğunda kedilerin veteriner kontrollü şekilde diyet programına uyacak biçimde beslenmesi ve ayrıca günlük aktifliğini de gerçekleştirmesi gerekmektedir. Obezite rahatsızlığının tedavi edilmesi için veteriner kontrolü gereklidir.

Obezite hastalığı kedilerin aktifliğini etkiler, genel sağlık durumları üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir. Organların rahat şekilde çalışabilmesini etkiler, kedilerin aşırı kilodan dolayı ciddi sağlık sorunları yaşamasına yol açar. Bundan dolayı da obezite rahatsızlığına sahip olan kedilerin veteriner kontrolüyle tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalıktan kedinizi korumak içinse yapmanız gereken en önemli şey aslında kedinizi sağlıklı ve dengeli kedi mamaları ile beslemeniz, gün içerisinde oyunlar sayesinde kedinizin aktif kalmasına yardımcı olmanızdır.

Kedilerde Gençlik Hastalığı

Kedi hastalıkları arasında yer alan gençlik hastalığı, çeşitli nedenlerden ötürü hayvanı ciddi şekilde etkileyebilir. Kedilerin de ölümcül şekilde etkilenmesine neden olan gençlik hastalığı, yavruluk döneminde uygulanan aşılar sayesinde engellenebilecektir. Gençlik hastalığı nedeniyle kedilerin ölümcül şekilde hastalanması söz konusu olabileceği için kedilerin erken dönemde aşılanması son derece önemlidir. Özellikle de bağışıklığı düşük olan kedilerde bu hastalık ciddi şekilde etki gösterebilmektedir.

Kedilerde görülen gençlik hastalığı farklı belirtiler ile gözlemlenebilmektedir. Bu belirtiler arasında kusma, ishal, ateş, kanlı dışkı, kilo kaybı ve benzeri durumlar yer almaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin sayısı azaldığı durumda tüylerde kalınlaşma görülür, tüyler sertleşir ve iştahsızlık da meydana gelir. Kedilerin beslenmesinden hareketlerine kadar her durumda aslında kedilerin hasta olduğunu anlamak mümkündür.

Bulaşıcılığı son derece yüksek olan gençlik hastalığı, FPV virüsü nedeniyle bulaşır. Enfekte olmuş olan kedinin kanı, dışkısı, idrarı ya da diğer tüm vücut sıvılarıyla temas eden kediler; bu rahatsızlığa yakalanabilmektedir. Kedilerin yalnızca birbiri ile temas halinde olması gerekmez. Enfekte olan kedinin vücut sıvılarının bulaştığı bir alana sağlıklı kedinin temas etmesi halinde de bulaşıcılık söz konusu olabilir. Bu yüzden kedinizi diğer kedilerden uzak tutmanız, onun dışarı çıktığı zaman gençlik hastalığı virüsünden uzak kalmasını sağlamaz. Pek çok farklı yere temas edebilecek olan kediniz, aşısız olduğu durumda dışarıdaki her türlü nesneye temas etmesi nedeniyle bu hastalığı kolaylıkla kapmaya açık olacaktır.

Kedilerde Kuduz Rahatsızlığı

Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedi hastalıkları denilince akla gelen rahatsızlıklardan biri de şüphesiz ki kuduz. Pek çok memeli türünde ve insanlarda da görülebilme oranı olan kuduz hastalığı aslında kedilerde de görülebilen ve diğer tüm memeli hayvanlardan da kedilere bulaşabilecek olan bir hastalıktır. Özellikle merkezi sinir sistemini etkileme özelliği olan bu viral enfeksiyon, enfekte olmuş diğer hayvanlar ile doğrudan ya da dolaylı temas sonucu bulaşabilmektedir. Kuduz hastalığından kedinizi korumanız içinse kedinize yavruluk döneminde belirtilen kedi aşı takvimine uygun olacak şekilde kuduz aşısını yaptırmanız gerekmektedir. Bu sayede kedinizi kuduz hastalığından korumanız mümkün olabilecektir.

Enfekte olmuş hayvanın salyası nedeniyle kuduz hastalığını kapmak mümkündür ancak doğrudan kedinizin enfekte bir hayvan ile temas kurması şart değildir. Kedinizin bu hastalığı kapması için açık yarasına bir başka kedinin salyasının değmesi de neden olabilir. Ayrıca kedinizin enfekte olan bir başka kedinin su içtiği kaptan su içmesi ya da mama yediği kaptan mama yemesi dahi etkili olabilir.

Korkak ve utangaç tavırlar sergileyen, saldırgan hale gelen, davranış değişikliği görülen, yutkunma ve miyavlamada zorluk yaşayan kedilerde kuduz aşısının ilk evresinin görülmesi söz konusudur. Kedilerin yutkunma zorluğu yaşaması nedeniyle aşırı salya akıtması gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Ağızda köpürme ve ağızda aşırı tükürük üretimi olduğunda 2 – 4 gün içerisinde ciddi belirtiler de gözlemlenmeye başlayacaktır. Kedilerde ateş, saldırganlık, salya salgısının artması gibi pek çok farklı belirti söz konusu olduğu için kedilerin bu tip belirtiler ile kuduz olduğu anlaşılabilir. Ancak kuduz hastalığını en başından engellemek için kedi aşı takvimine uygun şekilde aşılamanın sağlanması gerekir.

Kedilerde Mantar Hastalıkları

Kedi hastalıkları arasında mantar rahatsızlığı da son derece yaygındır. Ciltte kızarıklık, tüy dökülmesi, ciltte meydana gelen kötü koku, depresyon, halsizlik, deride pullanma ve kuruma, deride sulanma, yağlanma, deri ve tüylerde kalınlaşma ve sertleşme gibi çok sayıda belirtisi olan mantar hastalığı; kedileri ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Bu tip farklı belirtiler görüldüğü zaman kedilerin sağlıklarının da olumsuz anlamda etkilendiğini söylemek doğru olacaktır. Genellikle kedilerin tüylerinde ciddi miktarda tüy dökülmesi görülür ve bu tip dökülmeler genellikle bölgesel olur. Tüy dökülmeleri bölgesel şekilde görüldüğünde bu bölgelerde kızarıklık ve kaşıntılar da meydana gelebilmektedir.

Mantar hastalığını kedilerin kapması için ortamda yer alan mantar enfeksiyonunu soluması, açık yaradan enfekte olması söz konusu olabilir. Bunlara ek olarak kedilerin mantar enfeksiyonu ile enfekte olan kediyle yakın temasta bulunması da bir şekilde mantar enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Ayrıca kedilerin mantar rahatsızlığını yaşaması için depresif halde olması, genel anlamda bağışıklığının düşük olması da önemli etkenlerdir. Kediler bu tip durumlar nedeniyle mantar enfeksiyonu yaşayabilirler. Tedavi içinse veteriner kontrolü sonrasında verilen ilaçların doğru şekilde düzenli olarak kullanılması önemlidir. Kedi sağlık ürünleri ile kedinin genel sağlığını desteklemek de bu noktada önem arz eder.

Kedilerde Coronavirüs Hastalığı

Kedi hastalıkları yazımız FIP ile devam ediyor. FIP, coronavirüs ile enfekte olmuş olan kedilerde görülür. Viral bir hastalık olan FIP, kediler için ölümcül bir risk meydana getirebilir. Bu nedenle de erken dönemde kedinizi aşılamanız son derece önemlidir. Kedilerin yavruluk döneminde aşı takvimine uygun olacak şekilde aşılanması, onu coronavirüs rahatsızlığına karşı koruyabilecektir. Oldukça yaygın olabilen FIP, kedilerde genellikle ishal ile gözlemlenir. Kedinizin aşısı yoksa ve ciddi bir hastalık durumu söz konusu ise FIP hastalığından şüphe etmeniz mümkündür. Karma aşı sayesinde kedilerin bu rahatsızlıktan korunması daha kolay hale gelecektir.

Hapşırma, gözlerde sulanma, ishal, burun akıntısı gibi farklı belirtileri olan FIP rahatsızlığı, depresyon ve ateş gibi belirtiler ile de kendisini gösterebilmektedir. Bu tip farklı rahatsızlıklar gözlemlendiği zaman kedinizi mutlaka veteriner kontrolüne götürmeniz büyük önem arz eder. Ölümcül olabilen FIP rahatsızlığından kedinizi korumanız için de yavruluk döneminde aşılamayı gerçekleştirmeniz gerekir. Bu sayede kedinizi enfekte olmaktan koruyabilirsiniz.

Kedilerde Diyabet Rahatsızlığı

Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedi hastalıkları söz konusu olunca diyabetten de bahsetmemiz gerek. Diyabet, kedilerin özellikle de dengesiz ve sağlıksız şekilde beslenmesi nedeniyle görülebilir. Karbonhidrat ve şeker içeriği yüksek olan mamaları tüketen kedilerin diyabet rahatsızlığını yaşaması son derece olasıdır. Buna ek olarak kedilerde genetik de olan diyabet hastalığı, büyük ölçüde yaşam kalitesini etkileyebilir. Bu yüzden de tedavinin sağlanması, kedilerin beslenme dengesinin ise sağlanması çok önemlidir.

Veteriner kontrolü sırasında kedilerin diyabet rahatsızlığı anlaşılabilecektir. Bu sayede kediniz için veteriner destekli bir diyet programı uygulamanız da doğru mamaları tercih etmeniz de söz konusu olabilecektir. Genetik şekilde diyabet rahatsızlığına sahip olabilen kedilerin ömürleri boyunca dengeli ve sağlık koşullarına uygun şekilde beslenmesi mühim bir detaydır. Bu sayede kedinizin diyabet olması durumunda bile sağlıklı bir yaşam geçirebilmesi söz konusu olacaktır.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonları

Sıkça karşılaşılan kedi hastalıkları listesinde bir diğeri de idrar yolu enfeksiyonları oluyor. İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilen pek çok etken mevcuttur. Kedilerin hijyen koşullarından uzak şekilde bakılması, diğer kediler ile kedinizin aynı kedi tuvaleti kabını kullanması gibi pek çok etken aslında kedilerin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple de kedi bakımında çeşitli detaylara dikkat etmekte yarar var.

Sık şekilde idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kedinizin cinsel organını normalde fazla olacak şekilde temizlemesi, idrarda kan olması, idrar kokusunun değişmesi, iştah kaybı yaşanması, halsizlik gibi pek çok farklı belirti ile görülebilen idrar yolu enfeksiyonları; kedilerin bu rahatsızlıktan ciddi şekilde etkilenmesine yol açabilir. Kedilerin bağışıklık sistemlerini olumsuz etkileyen idrar yolu enfeksiyonları, evcil hayvan dostunuzun diyabet gibi sağlık sorunları yaşıyor olması ile de tetiklenebilen bir hastalıktır. Bu nedenle de kedinizin tuvaletini temizlerken dikkatli olmanız, kedinizin genel hareketlerini de devamlı şekilde izlemeniz, aslında bu hastalığı erken dönemde fark etmenize olanak tanıyabilecektir.

Kedilerde İdrar Taşları

İdrar taşları da kedi hastalıkları listesinde bulunuyor. Stres ve yaşam tarzındaki ani değişimler kedilerin idrar taşı problemi yaşamasını ciddi ölçüde tetikleyebilmektedir. İdrar yolunda sert mineraller nedeniyle oluşan idrar taşları, üretrayı tahriş eder. Bu sebeple de kedinizde ciddi bir ağrı ve acı durumu söz konusu olabilecektir. Kedilerin idrar taşı üretmesi halinde miyavlayarak ve bağırarak idrara çıkması gibi durumlar görülebilir. Bununla beraber, aslında kedinizde idrar taşı olduğunu anlamanızın en kolay yolu onu tuvaletini yaparken dinlemek olacaktır.

Kedilerin tükettikleri gıdalardan su içme sıklıklarının az olmasına kadar pek çok etken, esasen kedilerin idrar taşı sorunu yaşamasına yol açabilir. Veteriner kontrolü sayesinde de bu rahatsızlığın tedavi edilebilmesi mümkün olacaktır. Bu sorunu yaşayan kediler erken dönemde rahatsızlığını gösterecektir çünkü kediler ağrı çekecek ve yaşadıkları acıyı da kolaylıkla göstereceklerdir.

İlgili gönderiler

Kedi Hastalıkları Nelerdir?” ile ilgili yorumlar;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir