Köpeklerde horlama yaygın bir durumdur. Köpeğinizin şekerleme yaparken aniden horladığını duyabilirsiniz. Köpeklerin ara sıra horlamaları normal kabul edilebilir. Fakat köpeğiniz aşırı horluyorsa, bu durumun çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini bilmelisiniz. Köpeklerde horlamanın nedenlerinden söz ettik.

Köpeklerde Horlama Sebepleri

Köpeklerde Horlama

Horlama durumu, uyku esnasında üst solunum yollarındaki bazı dokuların titreşmesi ile oluşur. Solunum sırasında boğaz, ağzın arkası ve burun gibi üst solunum yollarının titreşmesi yoluyla duyulur. Köpeklerde horlama özellikle hafif ve ara sıra ise normaldir. Fakat bazı hallerde, tıbbi bir soruna işaret edebilir. Köpeğiniz uyurken aşırı horlamasına yol açabilecek çeşitli durumlar vardır. Bunlar:

Solunum Yolları Yapısı

Boxer köpekler, Pekingese köpekler, Boston Teriyeri, Bulldoglar ve Puglar genel olarak horlamaya yatkın olan köpek cinsleridir. Bu köpeklerin kafatası kemikleri kısa boyutludur. Bundan dolayı solunum yollarında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de horlamadır.

Aşırı Kilo ve Obezite

Köpeklerde horlama nedenlerinden bir diğeri de aşırı kilodur. Kilo sorunu bulunan köpekler, üst solunum yollarındaki dokularda biriken aşırı yağ sebebiyle sık olarak horlayabilirler. Bu nedenle kalorisi azaltılmış köpek mamaları ile evcil dostunuzu beslemek, kilo vermesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak köpeğinizin horlama sorunu da bu şekilde hafifletilebilir.

Uyku Pozisyonu

Köpekler esnek canlılardır. Bundan dolayı farklı uyku pozisyonlarında uykuya dalabilirler. Bazen garip pozisyonlar nedeniyle köpeklerde horlama meydana gelebilir.

Solunum Sorunları

Astım, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları gibi solunum yolu hastalıkları da sıklıkla horlamayı teşvik eder. Solunum yolu enfeksiyonlarının diğer belirtileri arasında gözlerde akıntı, öksürme, hapşırma, iştahsızlık ve hareket azlığı yer alır.

Yabancı Nesneler

Köpeğinizin ağız ya da burnunun arkasında konumlanan yabancı objeler de horlamayı destekler. Bunlar aynı zamanda öksürmeye ve ajitasyona da sebebiyet verebilir.

Diş Problemleri

Apse, ağız ya da diş boşluğunda büyüme, tümör ve çeşitli periodontal hastalıklar, köpeklerde horlama sorununu teşvik edebilir. Bunların yanı sıra polipler, kitleler, alerjiler, iltihaplanma ve travmalar da horlama problemi yaratabilir. Bu tür problemlerden şüpheleniyorsanız; evcil hayvanınızı veterinere muayene ettirmenizde yarar var.

Köpeklerde Horlama Durumunda Ne Yapılmalı?

Köpeklerde Horlama

Horlama, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de normal bir davranıştır. Ancak aşırı ve sık olarak horlama bir problemdir. Bu noktada ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Evcil hayvanınızın aniden horlamaya başladığını fark ederseniz, horlama sesi sürekli artıyorsa ve horlamaya ek olarak iştah, davranış değişiklikleri ve öksürme gibi durumlar var ise yapmanız gereken şey veterinerden destek almaktır. Köpeğiniz hırıltılı nefes alıyorsa ve hatta nefes almakta zorluk yaşıyorsa, zaman kaybetmeden onu veterinere götürmeniz çok önemlidir.

Köpeklerde Horlama Tedavisi Nedir?

Ara sıra ortaya çıkan horlamalar tedavi gerektirmemektedir. Fakat durum ciddi ise tedavi seçeneğine veteriner karar verecektir. Köpeğinizin horlaması endişe verici bir hal aldıysa, veterineriniz köpekteki ilgili bölgenin doku durumuna bakacaktır. Bundan dolayı üst solunum yolu muayenesi sonucunda tedaviye başlanabilecektir. Tedavi seçenekleri ise köpeğin horlama sebebine bağlı olacaktır. Hayvanda brakisefali sendromu var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Yabancı bir cisim nedeniyle horlama oluşuyorsa ameliyat, özofagoskopi ve rinoskopi gerekebilmektedir. Solunum yolları enfeksiyonu için de genellikle çeşitli ilaçlar ve destekleyici bakım uygulamaları önerilmektedir.

Köpeklerde Horlama Nasıl Önlenir?

Köpeklerde horlama aşağıdaki yöntemler ile önlenebilmektedir:

  • Egzersiz ve beslenme: Kilo kontrolü sağlamak için köpeğin kaliteli ve diyet köpek mamaları ile beslenmesi sağlanmalı. Buna ek olarak düzenli şekilde hareket ve spor teşvik edilmelidir. Köpek tasması eşliğinde günlük yürüyüşler iyi bir seçenek olabilir.
  • Hava temizleyiciler: Bu tür ekipmanlar solunum ve alerjik bileşenler tarafından tetiklenen horlamayı minimuma düşürür.
  • Veteriner kontrolü: Rutin veteriner kontrolü ile evcil dostunuzun mutlu ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir