Köpeklerde epilepsi, sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Beyinde bulunan sinir hücrelerinin kontrolsüz biçimde faaliyet göstermesi ve sık tekrarlanan nöbetlere yol açması durumudur.
Köpeklerde Epilepsi Nedir?
Epilepsi hakkında çeşitli araştırmalar gerçekleştirilmiş olmasına rağmen hastalığın sebebi henüz tam anlamıyla belirlenememiştir. Bu, tek bir hastalık değildir. Son derece karmaşık olduğundan söz edilebilir. Beyindeki çeşitli sorunlardan dolayı ortaya çıkabileceği gibi beyin dışı problemlerden dolayı da oluşabilir.
Halk arasında sara olarak bilinen ve nöbetlere yol açan rahatsızlık, köpeklerde de yoğun olarak ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca her yaştan köpeği tehdit eden bir hastalık çeşididir. Ağırlıklı olarak 2-3 yaş aralığındaki köpek dostlarımızı etkiler. Aynı şekilde kedi hastalıkları arasında da yer alır. Ancak kedilerde bu hastalığın görülme olasılığı daha düşüktür.
Köpeklerde epilepsi krizleri çoğunlukla birkaç dakika sürer. Ama kriz daha uzun süre devam ediyor veya sık olarak tekrarlanıyor ise köpeğin mutlaka veterinere götürülmesi gerekir.
Köpeklerde Epilepsi Nedenleri Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi köpeklerde epilepsi nedeni kesin olarak bilinmez. Bu rahatsızlık her yaştan ve cinsten köpeği etkileyebilmektedir. Bununla beraber kısırlaştırma veya cinsiyetin, hastalık üzerinde herhangi bir etkisinin olduğundan söz edilemez. Yine de bazı köpek cinsleri bu hastalığa daha yatkındır. Epilepsiye yatkın olan köpek ırkları şu şekilde sıralanabilir:
- Schnauzer
- Terrier
- Saint Bernard
- Siberian Husky
- Golden Retriever
- German Shepherd
- Daachshund
- Cocker Spaniel
- Beagle
Anne veya babasında epilepsi bulunan köpeklerin de bu hastalıktan muzdarip olma ihtimalleri bulunmaktadır. Bu yüzden epilepsi hastası olan köpeklerin mutlaka kısırlaştırılmaları gerekir.
Köpeklerde epilepsi rahatsızlığı birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilir. Bunlardan bazıları beyinde yer alan enfeksiyonlar, tümörler, beyin kanaması, beyin dokusunda dejenerasyon ve beyin travması gibi koşullardır.
Ayrıca köpeklerde hem nedeni bilinen hem de nedeni belli olmayan epilepsi de görülebilir. Nedeni belli olmayan epilepsi rahatsızlığı idiopatik şeklinde isimlendirilir. Bu, genellikle kalıtımsaldır.
Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Öncesinde Ortaya Çıkan Belirtiler
Köpeklerde epilepsi krizi ani şekilde ortaya çıkabilir. Çoğunlukla nöbetlerin aşırı uzun sürdüğü düşünülse de esasen bu krizler birkaç dakika sürmektedir. Krizin şiddeti ise köpeğin beyninin etkilendiği bölüme göre farklılık gösterir. Bu yüzden genel veya bölgesel spazmlar oluşabilir.
Köpeklerde epilepsi krizi öncesinde ortaya çıkan belirtiler ise şunları içerir:
- İlgi bekleme
- Saklanma
- Endişe
- Anlamsız ve boş bakışlar
- Bilinç kaybı
- Bazen idrar ya da dışkı kaçırma
- Aşırı salyalanma
- Kasılmalar
- Kaslarda seğirmeler
- Kafa sallama
- Yalanma
Köpeklerde Epilepsi Nöbet Aşamaları Nelerdir?
Köpeklerde epilepsi nöbetleri çoğunlukla sabah erken veya gece saatlerinde köpek dostunuz dinlenirken ortaya çıkar. Bu nöbetler üç aşamada meydana gelir. Fakat kısmi şekilde de nöbetler görülebilir.
Köpeklerde kısmi epilepsi nöbeti gerçekleşirken, köpeğin vücudunun belirli bir bölgesinin seğirdiği görülebilir. Örneğin köpeğinizin bacaklarında veya yüzünde kasılmalar oluşabilir. Nöbet aşamaları ise şu şekildedir:
Prodome Evresi
Bu aşamada köpeğin hareketlerinde çeşitli değişiklikler oluşur. Sürekli sahibinin ilgisini çekmek için uğraşabilir. Huzursuz veya gergin tavırlar gösterebilir. Nedensiz yere havlayabilir, titreyebilir veya idrar kaçırabilir.
Bu tarz semptomlar çoğunlukla köpek sahipleri tarafından fark edilmez. Fakat zaman geçtikçe semptomlar anlaşılır ve köpeğin nöbet yaşayacağı fark edilebilir. Bu noktada hazırlıklı olmak ve köpeğin yaralanmasının önüne geçmek önemlidir.
Aura Evresi
Köpeklerde epilepsi sırasında bu aşamada beyinde elektrik fırtınası başlar. Evcil hayvanda oluşan değişiklikler dışarıdan net şekilde algılanır. Bu noktada köpek aşırı salya üretimi, aşırı yalama, titreme ve kasılma gibi problemler yaşar. Aynı zamanda idrarını kaçırabilir, kusabilir veya dışkılayabilir.
İctus Evresi
Bu evre köpeğin epilepsi geçirmiş olduğu aşamadır. Kriz esnasında köpeğin bilinci kaybolur. Köpek dişlerini gıcırdadır, can çekişiyor gibi ayaklarını hareket ettirir, çenesi kitlenir ve garip sesler çıkarır. Hatta bilinçsiz şekilde dışkıladığı da görülebilir.
İctal Evresi
Bu evrede kriz sona erer ve köpeğin bitkin düştüğü görülür. İyi bir şekilde duyamaz ve göremez. Bununla beraber dışarı çıkmak istememesi de söz konusu olabilir. Aşırı su içme isteği oluşabilir. Bu evre ortalama yarım saat veya bir saat sürer.
Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Sırasında Ne Yapmak Gerekir?
Köpeklerde epilepsi sırasında en önemli şey sakin olmaktır. Bu aşamada köpeğinize yardımcı olabilmek adına panik yapmamalısınız. Evcil dostunuzu nöbet sırasında geniş bir alana almalısınız ve yakınında sert ve sivri eşyalar olmamasına dikkat etmelisiniz. Dilerseniz köpek yatağı üzerine de köpeğinizi yatırabilirsiniz.
Köpeği geniş bir alana aldıktan sonra başının altına mutlaka yastık koymalısınız. Bu sayede kafasını sabitlemiş olursunuz. Epilepsi nöbet süresine mutlaka dikkat etmeli ve süreyi not etmelisiniz. 3 dakikadan uzun süren bir nöbet durumu söz konusu ise sevimli dostunuzu veterinere götürmeniz şarttır.
Köpeklerde epilepsi sırasında köpeğin çenesinde kilitlenme olursa köpek nefes almakta zorluk çekebilir. Bunu engellemek amacıyla temiz bir havlu ya da bezle çenesini desteklemelisiniz. Bunlara ek olarak kriz sonrasında ortamın loş olmasına özen göstermeli ve köpeğinizin yanından ayrılmamalısınız.