Kedilerde bronşit problemi, kedi astımı olarak da bilinir. Kedinin alt solunum yollarındaki iltihaplanmadan kaynaklanır. Bu hastalığın birincil semptomu öksürüktür diyebiliriz. Herhangi bir kedi ırkında bronşit gelişebilir. Genellikle 2-8 yaş aralığındaki kedilerde daha sık görülür. Özellikle Siyam kedilerinde ve aşırı kilo sorunu yaşayan kedilerde yaygındır.
Kedilerde bronşit hastalığı kronik bir durumdur. Evcil hayvanınızın normal bir şekilde yaşamına devam edebilmesini sağlamak adına tedavi şarttır ve bazı ilaçlar yardımıyla kediniz bu sağlık sorunundan kurtulabilir. Bunun için kediyi veterinere götürmek son derece önemlidir.
Kedilerde Bronşit Nedir?
Kedi hastalıkları arasında yer alan bronşit, alt solunum yollarının ve özellikle de bronşların iltihaplanması durumudur. İnsanlar ve köpekler de dahil olmak üzere birçok hayvanı etkileyebilir. Bu yüzden kedilere has bir hastalık değildir.
İltihap, bronşlardan aşırı salgılara ve şişmeye neden olur. Bu da kedinizin rahat bir şekilde nefes almasına mâni olur. Öksürük durumu ise kedinin solunum yollarındaki fazla salgıları temizlemeye çalışmasından dolayı oluşur.
Kedilerde bronşit bazen ani şekilde ortaya çıkar. Hızlı tedavi edilebilir. Fakat tedavi edilmediği zaman kedinin solunum yollarında kalıcı hasarlara neden olabilir. Bundan dolayı, bir süre sonra tedavi edilemeyen bir hastalık haline dönüşebilir.
Kedilerde Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde bronşit hastalığının en yaygın belirtisi elbette öksürük olmaktadır. Bu, kuru ve keskin bir öksürük olarak kendini belli eder. Öksüren kediler çömelir ve ağızlarını açarken boyunlarını uzatırlar. Genel olarak belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kuru ve keskin bir öksürük durumu.
- Öksürürken çömelme ve boynu uzatma.
- Nefes alırken inleme ve miyavlama.
- Nefes nefese kalma.
- Enerjide düşüş.
- Ağız solunumu.
Kedinin bronşit problemi ilerledikçe sevimli dostunuzda uyku bozuklukları da gözlemleyebilirsiniz. Kedi yatağı üzerinde daha fazla vakit geçirme, daha az oyun oynama ve genel olarak yorgunluk halleri de ortaya çıkabilir. Kedinizin daha az enerjiye sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Kedinin bronşit semptomları mevsimsel, döngüsel ya da sabit olabilir.
Kedilerde Bronşit Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde bronşit birçok farklı faktörden kaynaklanmaktadır. Temel olarak bu hastalık, çoğunlukla aşırı salgı ve şişme sebebi ile bronşların iltihaplanması halidir. Bu iltihap durumunun altında yatan farklı sebepler olabilir. En yaygın olanları:
- Kedi kumu tozu, sigara dumanı, temizlik malzemeleri ya da parfüm kokusu gibi solunum yolu tahriş edici maddeler.
- Havadaki toz, polen ya da küflere karşı alerjiler.
- Solunum yollarında bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonlarının varlığı.
- Çeşitli enfeksiyonlar.
Kedilerde Bronşit Teşhisi
Kediniz sık öksürüyorsa ya da nefes almada güçlük çekiyorsa onu veterinere kontrol ettirmelisiniz. Çeşitli sebeplerden dolayı veterineri ziyaret ettiğinizde, veteriner, kedi dostunuzun kalbini ve ciğerlerini inceleyecektir. Kedinin alt solunum yollarındaki sorunlar stetoskop ile fark edilebilir.
Kedinin bronşit sorunu yaşayıp yaşamadığını kesin anlamak için göğüs röntgeni çekilecektir. Bazı testlerden sonra kedinizde bronşit olup olmadığı netleşecektir.
Kedilerde Bronşit Tedavisi Nasıldır?
Kedilerde bronşit hastalığına neyin yol açtığı kesin olarak belirlenemeyeceğinden dolayı, bu hastalığın tedavisi genel olarak hem ilaçları hem de çevresel değişiklikleri içerir. Tıbbi tedavi, daralmış solunum yollarının açılmasını sağlayan bazı ilaçların kullanımını kapsar.
Veteriner, bir bakteriyel enfeksiyondan dolayı kedinin bronşit sorunu yaşadığını saptarsa, bazı antibiyotikler reçete edecektir. Bunlara ek olarak çeşitli çevresel koşullar sebebi ile kedinizde bronşit meydana gelmiş ise bu koşulları değiştirmeniz, kedinizin sağlıklı kalmasını teşvik edecektir. Örneğin, evinizde aşırı toz varsa ya da kedi kumu çok tozlu ise bu durumları ortadan kaldırmanız önemlidir.