Annesiz yavru kedi bakımı nasıl olmalı? Yavru kedilerin bakımı oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Anneleri tarafından terk edilen yavru kediler, anneleri tarafından bakılmadıkları için çoğu zaman hasta olurlar. Anneleri olmadan iyileşmeleri oldukça zordur. Bunun gibi durumlarda bize oldukça büyük bir sorumluluk düşüyor. Anne kediler yavrularının beslenmesine, kaka yapmasına ve temizlenmesine yardımcı olurlar. Yeni doğmuş kediler kakaları bile tek başına yapamazlar. Bu nedenle eğer yavru kedinin annesi yoksa bizim ona yardımcı olmamız gerekmektedir. Peki, yavru kedilere nasıl bakılmalı?

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedilerin anne sütüne en az 8 hafta devam etmesi gerekmektedir. 8 haftalık olan kediler annelerinin yanından ayrılıp sahiplenilebilirler. Ancak annesi tarafından bakılmayan ya da annesi ölmüş kediler için bu durum çok zordur. Kedilerin bağışıklık sistemi anne sütü ile gelişir. Anne sütü kedilerin gelişimini, sindirim ve bağışıklık sistemini destekler. Anne sütüyle beslenemeyen, annesi tarafından bakılmayan kediler hasta olabilir. Maalesef yavru kedi bakımı hakkında bir bilgimiz yoksa, onlara yeteri kadar özen gösteremiyorsak hayatlarını kaybedebilirler.

Annesi olmayan yavru bir kedi buldunuz ve ona bakmak istiyorsunuz. Bağışıklık sistemi düşük olduğu için hastalanan yavru kediniz için ne yapacağınızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız; detayları açıklayalım.

Yavru Kedinizi Düzgün Şekilde Beslemelisiniz

Annesiz yavru kedi bakımı büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. Yeteri kadar anne sütü alamadığı için hastalanan yavru kedinizi düzgün bir şekilde beslemeye özen göstermelisiniz. Yavru kedinizin henüz dişleri olmadığından ve kendi kendini besleyebilecek kadar büyük olmadığı için biberondan destek alabilirsiniz. Biberonun içine süt tozu ya da yavru kedilere uygun sıvı mamalar koyarak kedinizi besleyebilirsiniz. Bilinenin aksine yavru kedilere asla süt verilmemelidir. Süt kedilerde ishale neden olur. Zaten bağışıklığı düşük ve hasta olan kediniz bir de ishal olursa, durumu iyice kötüleşebilir.

Vereceğiniz mama çok sıcak olmamalıdır. Mamanın oda sıcaklığında olması önemlidir. Mamalar tek kullanımlık olarak hazırlanmalı ve taze bir şekilde tüketilmesi sağlanmalıdır. Yavru kedileri 2-3 saatte bir beslemelisiniz. Biberonun ağız kısmı doğru beslenme için çok önemlidir. Eğer yavru kediniz rahat bir şekilde mamayı içemiyorsa biberonun iç kısmına ek bir delik açabilirsiniz.

Yavru kedilerde beslenme, anneleriyle bağ kurmaları için çok önemlidir. Annesiz kalan ve hastalanan yavru kedinizi beslerken ona sıcak bir ortam sunmalısınız. Beslenmeyi genel olarak ılık bir havlunun üzerinde ve kucağınızda yapmanız, ona anne sıcaklığını hissettirecek ve çok daha huzurlu olacaktır. Yavru kediniz beslenirken aceleci davranabilir. Bu da onun boğulmasına neden olabilir. Bu nedenle ona mama içirirken kontrollü ve dikkatli olmalısınız.

Hasta Yavru Kedinizin Üşümesini Engelleyin

Annesiz yavru kedi bakımı söz konusu ise kedinizin vücut sıcaklığı da çok önemli. Yavru kediler genellikle annelerinin yanından asla ayrılmazlar. Onların sıcaklığı ile uyurlar. Annesi olmayan bir yavru kedi kendi kendine o vücut sıcaklığına ulaşamadığı için hastalanabilir.

Yavru kedinizin yanına bir pet şişenin içinde ılık bir su koyabilirsiniz. Böylelikle anne sıcaklığını hissedecek ve üşümeyecektir. Yavru bir kediyi asla rüzgârlı ve soğuk bir ortamda bırakmamalısınız. Bu durum kedinizin üşümesine ve daha fazla hastalanmasına neden olur.

Yavru Kedilerde Tuvalet İhtiyacı

Annesiz yavru kedi bakımı hususunda tuvalet gereksinimi de mühimdir. Yavru kedilerin en çok hastalanma sebeplerinden biri ise tuvalet ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamalarıdır. Anne kediler yavrularını besledikten sonra genital bölgelerine yalayarak baskı yaparlar. Bu durum da yavru kedilerin rahatlıkla tuvaletlerini yapmalarını sağlar.

Annesi olmayan kediler tuvalet konusunda epey zorlanırlar. Beslediğiniz yavru kedinin tuvaletini yapması için öncelikle karnına ufak hareketler ile masaj yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ise genital bölgesine nemli bir pamuk ya da ıslak mendille çok bastırmadan dokunmalısınız. Bu hareket yavru kedinizin kakasını yapmasına ve rahatlamasını sağlayacaktır.

Yavru kedilerde ishal ya da kabız oldukça tehlikelidir. Eğer bu yöntemi denediğiniz halde yavru kediniz tuvaletini yapamıyorsa ya da ishalse, muhakkak uzman bir veteriner hekime danışmalısınız.

Yavru Kedilerde Biberondan Kedi Mama Kabına Geçiş

Beslenme annesiz yavru kedi bakımı için ilk adımlardan biridir. Kediniz biraz büyüdükten sonra, biberonda onun için hazırladığınız mamayı tabakta vermeyi deneyebilirsiniz. Eğer tabaktan yemiyorsa, hiçbir şekilde onu zorlamamalısınız. İnatçılıklarıyla bilinen sevimli dostlarımızı yavaş yavaş tabağa alıştırmalıyız. Tabağa alıştıktan sonra ve sindirim sistemi güçlendikten sonra kuru mamaya geçiş yapabilirsiniz. Kuru mamanın yavru kediler için uygun olması çok önemlidir.

Kuru mamayla birlikte kedi yaş konserve mama da verebilirsiniz. Kedi konserve mamalar genellikle ödül için kullanılır. Çünkü sevimli dostlarımız için oldukça lezzetli bir seçenektir. Besin değeri açısından da zengin olan konserve mamaları haftada bir ya da iki kez sevimli dostunuza yedirebilirsiniz.

Kedinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecek başka gıdalarda vardır. Bunlara yumurta beyazı, tavukgöğsü, tuzsuz lor peyniri ve yoğurdu örnek verebiliriz. Bu besinleri abartmadan haftanın birkaç günü kedinizin kuru mamasının içine karıştırabilirsiniz. Bu besinler protein bakımından oldukça zengin oldukları için, kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek ve hasta olmasını engelleyecektir.

Yavru Kedi Güvenliği

Güvenlik annesiz yavru kedi bakımı esnasında da mühimdir. Yavru kedinizin güvende kalması için ona kedi kolyesi gibi aksesuarlar takabilirsiniz. Böylece kedinizin kimliğini belli edebilir ve kaybolmasını önleyebilirsiniz. Dilerseniz; sayfamızda yer alan kedi tasması modelleri arasından da seçim yapabilirsiniz.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir