Köpeklerde kulak enfeksiyonu, kaşıntıya ve şiddetli ağrılara yol açabilir. Bundan dolayı kulak enfeksiyonu yaşayan bir köpeğin veteriner tarafından kontrol edilmesi ve tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Belirtiler, kulak kızarıklığı da olmak üzere erken dönemlerde fark edilebilir niteliktedir. Kaşıntılı ve ağrılı kulakları olan köpek dostlarımız çoğunlukla kulaklarını kaşır ve başlarını sallarlar. Enfeksiyonlar, birkaç tetikleyici faktörden dolayı aşırı mantar ya da bakteri üremesine neden olabilir. Etkili bir tedavi için kulak enfeksiyonuna neyin yol açtığı muhakkak belirlenmelidir.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu
Köpeklerde kulak enfeksiyonu, bir köpeğin dış ya da iç kulak kanalındaki mantar veya bakterinin aşırı büyümesi sonucu oluşan bir durumdur. Yalnızca köpeğin kulağının dış alanında meydana gelebilir. Fakat tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonu, zamanla kulağın iç kısmına da ilerler. Enfeksiyon ne kadar derin olursa tedavisi de o kadar zorlaşacaktır. Bu da köpeğin sağlığını riske atacaktır.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Köpek hastalıkları arasında yer alan kulak enfeksiyonu, sevimli dostunuz için acı verici bir durum olabilir. Köpeğiniz, özellikle kulaklarında ya da çevresinde ağrı ve rahatsızlık hissedecektir. Bunun sonucunda çeşitli fiziksel ve davranışsal belirtiler gösterecektir. Bu belirtiler şunları içerir:
- Kafa sallamak.
- Kulaklardan koku gelmesi.
- Kulakları tırmalamak.
- Başı eğmek.
- Kulağı aşağıda tutmak.
- Kulaktan kan gelmesi.
- Kulak hematomu.
- Kafayı yere sürtmek.
- Kulak akıntısı.
- Anormal göz hareketi.
- Denge kaybı.
- Kulakta iltihaplanma.
- Kulak çevresinde tüy dökülmesi.
- İşitme kaybı.
- Kulaklara dokunulmasını istememe.
Birçok belirti, köpeğinizde kolayca gözlemlenebilir. Başını sallamak, kulağı kaşımak ve ovalamak gibi belirleyici işaretler, köpeklerde kulak enfeksiyonu sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bunlara ek olarak köpeğinizin başını eğdiğini, bir kulağını aşağıda tuttuğunu ve kulaklarına dokunulmasını istemediğini görebilirsiniz.
Köpeklerde kulak enfeksiyonu bazen köpeğin kulağında kötü koku oluşumuna yol açar. Bu koku, kulak akıntısından dolayı meydana gelir. Kimi zaman da kulağı sık kaşımadan dolayı kulak etrafında tüy kaybı oluşabilir. Eğer ki enfeksiyon iç ya da orta kulağa ilerlemiş ise işitme kaybı olabilir. Bunlardan ötürü, köpeğinizde çeşitli belirtileri fark ettiğinizde onu bir veterinere götürmeniz son derece önemlidir.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde kulak enfeksiyonu çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Enfeksiyona yol açan faktörleri bilmek, köpek dostunuzun ilerleyen zamanda ağrı ve acı çekmesini önleyecektir. Köpeklerde kulak enfeksiyonuna sebep olan faktörler şu şekilde açıklanabilir:
- Kulak akarları: Bunlar, bir köpeğin kulak kanalında yaşayabilen küçük ve kaşıntıya neden olan parazitlerdir. Parazitin yarattığı ortam sebebiyle köpekte kulak enfeksiyonu oluşabilir.
- Alerjiler: Alerjisi olan köpekler özellikle kulak enfeksiyonuna yatkındır. Çevresel alerjiler ve gıda alerjileri nedeniyle kulak enfeksiyonları meydana gelebilir.
- Kulakta sıvı birikintisi: Bir köpeğin kulağındaki nem, bakteri ve enfeksiyonların büyümesi için uygun ortamı yaratır. Nemin kendisi kulak enfeksiyonuna neden olmasa bile nemde yer alan bakteriler buna sebebiyet verecektir.
- Kulakta aşırı tüy: Bir köpeğin kulağının çevresindeki ve içindeki aşırı tüy, kulak enfeksiyonlarına neden olabilecek nem ve bakteri üretebilir. Bu tüyler aynı zamanda kulak kanalına girip bulaşabilen parazitler de taşıyabilir.
- Kulak tümörleri: İyi huylu olsun ya da olmasın tüm tümörler kulak enfeksiyonunu teşvik edebilir.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?
Köpeklerde kulak enfeksiyonu tedavi edilmelidir. Aksi durumda köpeğiniz acı çekebilir ve farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu sorun, genel olarak kulak damlası ya da merhem biçiminde olan topikal ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Eğer kulakta aşırı ağrı varsa, veteriner ağrı ve iltihaplanma için çeşitli oral ilaçlar reçete edecektir.
Kulağa topikal ilaçlar uygulamadan evvel kulağın temiz olması şarttır. Bunun için ilaçlı bir temizleme losyonu veteriner tarafından reçete edilebilir. Ya da veterineriz köpek kulak temizleme losyonu önerebilir.