Köpeklerde kalça displazisi, çoğunlukla büyük ırk köpeklerde rastlanan ancak küçük ve orta ırk köpeklerde de görülebilen bir sağlık sorunudur. Kalça çıkığı veya kalça displazisi, leğen kemiğindeki yuva ile bacak başındaki yuvarlak eklemin (femur başının) uyumsuzluğu demektir.
Köpeğin; yaşam konforunu azaltan, ağrı ve acı hissiyatı duyulmasına sebep olan bu rahatsızlık, genetik faktörler sonucu ortaya çıkmaktadır. İlerleyen süreçlerde; çevresel faktörler, egzersiz rutinleri, kazalar ve büyüme oranı kalça displazisini kötüleştirebilir.
Köpeklerde Kalça Displazisi Belirtileri
Köpek hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri de kalça displazisi oluyor. Köpeklerde kalça displazisi düzeyine göre, farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Örneğin:
- Köpeğiniz, bir yerden atlamaya korkuyor ve hareketlerini kısıtlıyorsa,
- Hafif de olsa topallayarak veya sekerek yürüyorsa,
- Yatarken tek bir tarafının üzerine yatıyorsa,
- Fiziksel aktivitelerden sonra titriyorsa,
- Zaman zaman çok derin soluyor ve acı çektiğini belli ediyorsa,
- Ayaklarının üstüne düştüğüne veya bölgeye temasınızda irkiliyorsa ya da bağırıyorsa,
Köpeğinizde kalça displazisi sorunu olabilir. Erken teşhis çok önemli olduğundan bir veterinere danışmalısınız.
Köpeklerde Kalça Displazisi Tedavi Süreci
Köpeklerde kalça displazisi için çeşitli yöntemlerle operasyonlar yapılabilir. Bütün bu operasyonların temel amacı, eklemler arasındaki sürtmeyi engellemek ve kemikleri asıl formuna uygun olarak yerleştirmektir.
1. Juvenil Pubik Simfizyodezis (JPS)
Bu yöntem köpek yavrularına, kalça displazisi gelişmesinin öngörüsü sonucu uygulanmaktadır. Pubik simfizin büyümesi durdurulur. Pervik kanalın büyümesi sınırlanır ve kemik oyuntusu, femur başı ile doğru olarak uyum sağlar. Bu yöntemin 2-4 aylık köpeklere uygulanması tavsiye edilir. Olası kalça displazisini ortadan kaldırarak sağlıklı büyümeyi amaçlamaktadır.
2. Femur Başının Eksizyonu
Bu yöntemde köpeğin femur başı kesilerek alınır, bu sayede leğen kemiğine sürtünmesi önlenerek acının giderilmesi amaçlanır. Displazisi olan bir köpekte, femur başı olarak adlandırılan bacak kemiğinin yuvarlak yapılı eklem kısmı zaten işlevsizdir ve köpek, kasları yardımıyla hareketini sağlamaktadır. Bu bölümün alınması, sürtünmeden kaynaklı acıyı ortadan kaldırır.
Devamında zaten kaslarını kullanmakta olan köpek, acısız bir şekilde yaşamını sürdürebilir. Bu yöntem genellikle orta ve küçük ırk köpeklere önerilmektedir.
3. Triple Pelvic Osteotomy (TPO)
Köpeklerde kalça displazisi için bir başka tedavi seçeneği de TPO olmaktadır. Kalça kemiğinin üç farklı bölgeden kesilmesinin ardından araya konulan plak yardımıyla köpeğin kalça ekleminin anatomik formunu yakalaması ve kalça displazisinin ortadan kaldırılması amaçlanır. Kalça displazisi tanısı erken konmuş köpeklere uygulanması önerilmektedir.
4. Total Kalça Protezi
Adından da anlaşıldığı üzere, köpeğe yapılan bu protez uygulaması genellikle ilerlemiş displazilerde tercih edilmektedir. Genç ve küçük ırklara uygulanmayan bu yöntemde protez femur başı ve kemiğe doğru devam eden uzantısı, kalça eklemlerinde bulunan protez yuvaya sabitlenir. İki tarafa uygulanması genellikle önerilmemektedir.
Köpeklerde Kalça Dipslazisi Tedavi Sonrası
Köpeklerde kalça displazisi için operasyon geçiren köpeklerde iyileşme süresi; köpeğin yaşına, kilosuna, durumuna, operasyon sonrası oluşması muhtemel komplikasyonlara ve tercih edilen yönteme göre değişmektedir.
Ameliyat sonrası dikişlerin alınması ortalama 10 gün kadar bir süre gerektirmektedir. Genellikle 3-4 haftada köpeğin ayağa kalkabilmesi beklenir ama minimum 2-5 ay süreyle köpeğiniz eski aktivitelerini tam olarak yapamayabilir.
Topallama, sekerek yürüme, tuvaletini yapmada zorlanma veya yapmama, aynı şekilde farklı pozisyonlarda tuvaletini yapması gibi bazı sonuçlar belirli bir süre için görülebilir. Bu aşamada köpek çiş pedleri kullanarak tuvalet problemine bir çözüm bulabilirsiniz.
Yine görülebilecek olan iştahsızlık ve zayıflama endişe yaratacak bir durum değildir. Kısa süre içinde köpeğinizin iştahı yerine gelecektir. Bunun için lezzetli konserve köpek mamaları köpeğe sunulabilir. Köpeğin iyileşme durumuna göre, evde fizik tedavi uygulayarak iyileşme sürecini hızlandırabilir, aynı zamanda belirli oranda kas kaybının önüne geçebilirsiniz.
Veterinerinize danışarak bilgi aldığınız pasif egzersizlerin yanında, köpeğinizi yüzdürebilirsiniz. Yaraları tamamen iyileştikten sonra özellikle ayağını kullanmaktan çekinen köpekler için yüzme tavsiye edilen bir egzersiz yöntemidir.
Köpeklerde Kalça Displazisi Tedavi Fiyatı
Kalça displazisinde operasyon ücretleri 5000-12000TL arasında değişkenlik gösterebilir. Operasyonun iki tarafa uygulanacak olması gibi şartlar ücrette etkilidir. Bunun yanında, operasyon öncesi uygulanacak röntgen ve tahliller gibi bazı işlemler de operasyon ücretine tabi olmayabilir.
Yine operasyonda uygulanacak yönteme bağlı olarak, protez ve plakların kullanımı ücreti etkileyebilmektedir. Masraflar sürece bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğinden, bu konuda en sağlıklı bilgiyi veterinerinize danışarak edinebilirsiniz.