Köpeklerde besin zehirlenmesi son derece önemli bir sorundur. Köpek dostlarımızın sıklıkla karşılaştığı kazalardan biridir. Özellikle de yaz mevsiminde ortaya çıkan bu problem, köpeklerin sağlığını ciddi anlamda riske atmaktadır.
Köpeklerin zehirlenmesi birçok farklı sebepten ortaya çıkabiliyor. Zehirli bitkilerin tüketilmesi nedeniyle de köpeklerde zehirlenme meydana gelebiliyor. Bu durumun ortaya çıkmasında kimyasal maddelerin de mühim bir yeri vardır. Evlerde kullanılan çeşitli temizlik ürünleri, bu kimyasal malzemeler arasında en tehlikeli olanlardır diyebiliriz.
Aynı şekilde köpeklerin fare zehrinden dolayı da zehirlenmeleri sıklıkla görülür. Ayrıca fare zehri ile ölmüş olan bir farenin köpek tarafından yenmesi sonucunda da köpek dostlarımız zehirlenebilir. Bunlara ek olarak zehirlenme olayları bozuk veya zehirleri besinlerin tüketimi sebebiyle de gerçekleşebilir.
Köpekler İçin Zehirli Besinler
Köpek dostlarımız otobur canlılardır ve önlerine gelen hemen her türlü besini koklayıp yemeye çalışırlar. Ancak bazı yiyecekler onların hasta olmalarına ve hatta yaşamlarını yitirmelerine yol açabilir.
Köpekler bu zararlı besinleri çoğunlukla dışarıdan bulup tüketirler. Fakat besin zehirlenmelerinin büyük bir kısmı evde meydana gelmektedir. Evde buldukları veya sahiplerin verdiği yiyeceklerden dolayı da köpeklerde besin zehirlenmesi oluşabilmektedir.
Şunu unutmamalısınız ki köpek dostlarımızın sindirim sistemi biz insanlar gibi değildir. Bu yüzden bizlerin kolaylıkla tükettiği besinler, onların sağlığını riske atabilir. Köpekler için zehirli olabilecek besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Soğan ve Sarımsak: İnsanların genel sağlığına faydalı olan bu besinler, köpekler için zararlı olabilir. Çünkü bu iki besin, köpeklerin kanlarındaki alyuvarları olumsuz etkiler.
- Çikolata: Köpeklerde besin zehirlenmesi yapabilecek gıdalardan biri de çikolatadır. Çünkü yapısında teobromin isimli bir toksik madde vardır. Bu madde ise köpekler için zararlıdır. Aşırı tüketimi ölüme bile neden olabilir.
- Süt Ürünleri: Her çeşit süt ürünü köpeklere zararlıdır. Bunun en büyük nedeni de süt ürünlerinde yer alan laktoz maddesidir. Özellikle yetişkin köpek dostlarımız bu bileşeni sindiremezler. Bu yüzden de ciddi anlamda sindirim problemleri yaşayabilirler.
- Üzüm ve Kuru Üzüm: Köpeklerde besin zehirlenmesi yapan üzüm ve kuru üzüm gibi gıdalar, köpeklere kesinlikle sunulmamalıdır. Bu tarz besinler köpeklerde böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Köpeklerde Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde besin zehirlenmesi durumunda köpeğin hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekir. Bu yüzden de belirtilerin farkında olmak ve hızlı şekilde opsiyon almak önemlidir. Genel olarak köpeklerde gıda zehirlenmesi belirtileri şunları içerir:
- Kusma: Köpeklerin herhangi bir gıdadan zehirlenmesi söz konusu olduğunda ilk belirtilerden biri kusmadır. Bir köpeğin kusması sahipler tarafından tedirgin edici olabilir. Kusma aynı zamanda sadece zehirlenmeden değil bağırsak iltihabı veya mama değişimi sebebiyle de ortaya çıkabilir. Yine de kusma davranışının ciddiye alınması gerektiğini bilmelisiniz.
- İshal: Köpeklerde besin zehirlenmesi belirtileri arasında bir diğeri de ishaldir. Köpeklerde ishal hali her daim acil bir durumun varlığını işaret etmez. Fakat bazı şeylerin yolunda gitmediğinin de göstergesidir. Çünkü bir köpeğin ishal olması, sindirim sisteminde çeşitli problemlerin meydana geldiğini ifade eder. Hatta bunun en büyük nedeni yüksek ihtimalle bozulmuş gıda tüketimidir.
- Aşırı Salya Üretimi: Bu, veterinerlerin yakından ilgilendikleri bir semptomdur. Bu semptom özellikle besin zehirlenmesinin teşhisi aşamasında destek olan önemli ipuçları arasında sayılmaktadır.
- Halsizlik: Köpeğiniz sürekli olarak uyumak istiyor, keyifsiz görünüyor ve köpek oyuncakları ile oynamak istemiyorsa, gıda zehirlenmesinden muzdarip olabilir.
- Titreme: Köpeklerde besin zehirlenmesi belirtileri arasında titreme durumu da var. Eğer ki köpeğiniz ani olarak titremeye başladıysanız zaman kaybetmeden onu veterinere muayene ettirmelisiniz.
- Ateş: Köpeklerin ateşlenmesi, metabolik hastalıklar, alerji, bağışıklık sistemi problemleri ve enfeksiyon gibi durumlardan kaynaklanabileceği gibi zehirlenmeden de kaynaklanabilir.
- Karın Ağrısı: Köpeğinizin karın ağrısı yaşadığını düşünüyorsanız ve köpek dostunuz karın bölgesine dokunulduğu zaman sesler çıkarıyorsa gıda zehirlenmesinden etkilenmiş olabilir.
Köpeğiniz Zehirlendiğinde Ne Yapmalısınız?
Köpeklerde besin zehirlenmesi gerçekleştiğinde mümkün olan en kısa zamanda onu bir veterinere götürmek çok önemlidir.
Köpeğinizin zararlı bir şey yediğini daha o an fark ettiyseniz, hemen kusmasını sağlamalısınız. Bunun için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin, köpeğinizin kusarak zehirli maddeleri çıkarmasını sağlamak adına ona bir miktar tuzlu su içirebilirsiniz. Bir kaşık tuzlu su vermeniz yeterli olacaktır. Eğer mümkünse işlemi bir şırınga ile gerçekleştirebilirsiniz.
Sevimli dostunuzun zehirli bileşeni dışkı yardımı ile atmasını sağlamak için aktif kömür kullanabilirsiniz. Fakat en doğrusu bu uygulamalardan evvel dostunuzu bir veterinere götürmektir. Bu sayede daha ciddi sorunların önüne geçmeniz mümkün olabilecektir.
Köpeklerde Besin Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
Köpeklerde besin zehirlenmesi, köpek dostlarımızın çöp kutularında veya dışarıda herhangi bir yerde buldukları bayat ve bozuk besinleri yedikleri için meydana gelir. Bunu engellemek maksadıyla evinizde yer alan çöp kutusunu evcil dostunuzun erişemeyeceği bir alana koymalısınız. Bu sayede köpeğiniz bozuk besinlere maruz kalmayacaktır.
Yine gezintiye çıktığınız zamanlarda köpeğinizin herhangi bir şey tüketmediğinden emin olmalısınız. Köpek tasması ile köpeği gezdirmek bu noktada önem kazanır. Köpekler her türlü besine karşı ilgili olduklarından dolayı, bunları tüketmeden evvel düşünmezler. Bu yüzden de evcil hayvan dostunuzu sizin düşünmeniz bir adım öne çıkar.
Köpeklerde besin zehirlenmesi durumunun gerçekleşmemesi için ona sunduğunuz mamaların kaliteli ve taze olmasından emin olmanız gerekir. Kuru köpek maması veya konserve köpek maması gibi ürünleri köpeğinize vermeden evvel son tüketim tarihine muhakkak göz atmalısınız. Bu sayede köpeğinizin zehirlenme ihtimalinin önüne geçmiş olursunuz.