Kedilerde kabızlık sık olarak görülen durumlardan biri olabilir. Her kedi ebeveyni kedisinin iyi durumda olmasını ister. Onun rahatsızlandığını gördüğümüzde paniğe kapılabiliriz. Bizi endişelendiren durumlardan biri de kedinin kabız olmasıdır. Peki, kedide kabızlık neden olur ve belirtileri nelerdir?
Kedilerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde kabızlık problemi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu durum genelde kedilerin yaşına da bağlıdır. Örneğin yaşlı kedilerin kabızlık sorunu yaşaması, yavru kedilere oranla daha fazladır. Kedilerin kabız olma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bağırsaklarda biriken tüy yumakları: Kediler bazen tüy yumaklarını doğal olarak dışarı atamazlar. Bu da sindirim sistemlerine zarar verir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmaması ise kabızlığa neden olabilir.
- Aşırı kuru mama tüketimi: Beslenmede ani değişiklik, sürekli olarak kuru kedi maması tüketimi gibi durumlar kedinin dışkılamamasına yol açabilir. Bundan dolayı kediye rutin olarak konserve kedi maması da mutlaka sunulmalıdır. Ayrıca kedinin düzenli olarak su tükettiğinden emin olmak gerekir.
- Su eksikliği: Kedi dostunuz yeteri kadar su tüketmezse, yalnızca dehidrasyon sorunu yaşamakla kalmaz aynı zamanda kabızlık da meydana gelebilir.
- Düşük lif alımı: Bir kedi lif bakımından yetersiz besleniyor ise kabızlık sorunu oluşabilir.
- Obezite: Kedilerde kabızlık, obeziteden de kaynaklanabilir.
- Alt sırt ya da pelvik bölgede yaralanma: Bu durum, kedinin doğru şekilde dışkılama pozisyonu alamamasına ve bunun sonucu olarak kabızlık sorunu yaşamasına neden olabilir.
- Sindirim sistemi iltihabı: Kedi hastalıkları arasında yer alan sindirim sistemi iltihabı da kedinin kabız olmasını teşvik edebilir.
- Oyuncak veya başka bir nesnenin yutulması: Kedinizin oyuncak gibi çeşitli nesneleri yutması, sindirim sistemini bozar ve kabızlığa yol açar.
Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde kabızlık bazen anlaşılmayabilir ve sorunu tespit etmek zor olabilir. Yine de kedinizin kabız olup olmadığını gösteren bazı belirtiler bulunmaktadır. Bunlar:
- Kedi tuvaletinde çok zaman harcanması: Kedinizin kedi tuvaletinde normalden fazla zaman harcadığını görürseniz, bu durum onun kabız olduğunu işaret edebilir.
- Kedi tuvaletinde normalden daha az dışkı olması: Bu, dikkate alınması gereken bir diğer önemli husustur.
- Dışkının çok sert ve kuru olması: Kedilerde kabızlık belirtileri arasında bir başka konu da dışkının çok sert ve kuru olmasıdır.
- Kedinin tuvaletini yaparken acı çekmesi ve miyavlaması.
- Kedinin davranışlarında anormal değişimler.
Bir Kedi Dışkılamadan Kaç Gün Durabilir?
Kediler normalde her gün dışkılama eylemi gerçekleştirir. Bu yüzden kediniz 2-4 gün boyunca dışkılamazsa şüphelenebilirsiniz. Bu süre aşılırsa onu bir veterinere götürmeniz önemlidir.
Kedilerde Kabızlık Problemi İçin Çözümler Nelerdir?
Kedilerde kabızlık, mutlaka veteriner önerisi ile tedavi edilmelidir. Veterinerin tavsiyelerine uyarak ve onun vereceği çeşitli ilaçlar kullanılarak bu sorunun çözümü mümkündür. Yine de kedilerde kabızlığın çözümü için şu öneriler dikkate alınabilir:
- Malt: Kediniz tüy yumağı probleminden dolayı kabızlık sorunu yaşıyor ise ona kedi maltı verebilirsiniz.
- Zeytinyağı: Kedilerde kabızlık sorunu için zeytinyağı da iyi bir çözümdür. Bir haftadan az bir süre günde yarım çay kaşığı zeytinyağını kedinize sunabilirsiniz.
- Aloe vera: Kedinin bağırsak duvarına iyi gelen aloe vera, kabızlık için etkili bir yöntemdir.
- Mama değişimi: Kedinizde kabızlık sorunu sık olarak oluşuyor ise mamasını değiştirebilirsiniz. Özellikle yüksek lif içeriği olan kedi maması çeşitlerine yönelebilirsiniz.