İsviçre Çoban Köpeği, büyük boy bir köpek beslemek isteyenlerin ilgi odağı oluyor. Çocuklu aileler için de mükemmel bir seçim olan bu çoban köpeği, uyumluluğu ve eğitime açıklığı ile fark yaratıyor.

İsviçre Çoban Köpeği Tarihçesi

İsviçre Çoban Köpeği

19. yüzyılın sonlarında Avrupa’da, Alman ordusunun süvari yüzbaşısı Max Emil Friedrich Von Stephanitz, iş için kullanılabilecek bir köpek türü yaratmak için ilgisini çeken bir dizi özelliği karşılayan bir köpek satın aldı. Horand Von Grafrath adlı bu örnek, ilk Alman çoban köpeği olarak kabul ediliyor.

Horand, genleri Horand’ın yavrularına aktarılan Greif adlı bir Kafkas örneğinin soyundan geliyordu. Bu köpeklerin soyundan gelenlerin albino oldukları düşünüldüğünde, sağlık sorunları yaşayacakları belirlendiği için yavaş yavaş dışlandılar. Buna rağmen, beyaz varyant Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya taşındı ve burada yetiştirilmeye devam edildi. 1960’larda Agata Burch, Lobo adlı beyaz bir türle İsviçre’ye getirildi. Burada Alman çoban köpeğinin diğer varyantlarıyla melezlendi. Sonuç olarak ortaya çıkan köpek ise İsviçre Çoban Köpeği oldu.

İsviçre Çoban Köpeği Özellikleri

Bu köpeklerin tüyleri beyaz renklidir. Bu nedenle atalarına çok benzerler. Kulakları büyük ve üçgendir, daima kalkıktır. İsviçre Çoban Köpeğinin kafası Alman Çoban Köpeklerine göre daha küçüktür ve göğsü daha dardır. Gözleri ise kahverengi tonlarında olup badem şeklindedir.

İsviçre Çoban Köpeklerinin tüyleri orta ila uzun görünümlüdür ve aynı zamanda yoğun ve çift katlıdır. Yüksekliği 55-66 cm iken ağırlığı ortalama 25-40 kg arasındadır.

İsviçre Çoban Köpeği Karakteri

Bu canlılar sahiplerine çok bağlıdır ve yabancılara karşı çok çekingendir. Yalnız kalmayı başarır ve arkadaşsız çok fazla saat geçirebilir. Bu süreçte evi mahvedecek bir köpek olmadığını da söyleyebiliriz. Yine de iyi davranışlar sergilemesini sağlamak adına küçük yaşlardan itibaren eğitilmesi önemlidir. Yavru İsviçre Çoban Köpeğine ise yalnız kalacağı zaman birkaç köpek oyuncağı verilebilir.

İsviçre Çoban Köpekleri son derece sevecen, sadık ve çok sakin bir köpektir. Sahibine çok bağlıdır ve çok oyuncu bir hayvandır. Bazen meraklı olabilir. Bu yüzden köpek tasması ve köpek künyesi kullanması tavsiye edilir. Bunlara ek olarak; günlük egzersiz ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Aksi durumda huzursuz bir köpek olabilir.

Ne büyük bir avlanma içgüdüsüne sahip bir köpektir ne de çok bağımsızdır. Bu yönleriyle de sahiplerini cezbeder. Yabancılara karşı çok çekingen ve mesafeli, sadece ailesine ve sahiplerine güvenen çok zeki bir hayvandır.

İsviçre Çoban Köpeği Bakımı

İsviçre çoban köpeği bakım açısından çok fazla çaba gerektiren bir köpek değildir. Yalnızca tüylerinin bakımının yerine getirilmesi gerekir. Bu ırkın tüyleri yağlı bir PH’a sahiptir. Bu da çok hızlı bir şekilde kirlenmediğini gösterir. Bundan ötürü sık olarak yıkanması gerekmez. Yine de haftada iki defa köpek tarağı ile tımar şarttır. İki ayda bir yıkanması önerilir.

Tüm köpeklerde olduğu gibi enfeksiyon veya diğer sorunlardan kaçınmak için gözlerin ve kulakların sağlığına dikkat edilmeli ve rutin şekilde göz ve kulak temizliği gerçekleştirilmelidir.

İsviçre Çoban Köpeği Sağlığı

İsviçre Çoban Köpeği genellikle pek çok hastalıktan muzdarip değildir ve oldukça sağlıklı bir köpek olarak kabul edilir. Buna rağmen Alman kurdu ile birçok geni paylaştığı için kalça ve dirsek displazisi gibi bunlara benzer hastalıklar geliştirebilir. Bu yüzden de rutin veteriner kontrolü ve kaliteli köpek maması ile beslenme şarttır.

İsviçre Çoban Köpeği Beslenmesi

Bu köpekler yaşına bağlı olarak yaşamının her aşamasında dengeli ve yeterli beslenmelidir. Yavru iken yavru köpek maması ile beslenmesi önem arz eder. Böylece büyüme ve gelişmesi daha normal olacaktır. Yetişkinlikte ve yaşlılıkta da yine yaşına uyan kuru köpek maması, yaş ve ödül mama yemelidir. Bu cins iri sayılır, bu nedenle tüm gün için gerekli enerjiyi sağlaması amacıyla büyüklüğüne ve her şeyden önce enerjisine uygun bir mama tüketmesine dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir