Kedilerde aşırı kilo sorunu endişe verici olabilir. Bazı kedi sahipleri, kedisinin kilolu olduğunu bile fark etmeyebilir. Düzenli veteriner kontrolleri ile kedinizin kilo sorunu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Peki, kedilerde obezite belirtileri, nedenleri ve tedavi seçenekleri neler?

Kedilerde Aşırı Kilo Sorunu Nedir?

Kedilerde Aşırı Kilo Sorunu

Kedinin ağırlığı, ideal kilosunun %1 ila %19’unu aştığı zaman fazla kilolu olduğundan söz edebiliriz. Başka bir ifadeyle, fazla kilolu bir kedi obez olmayabilir. Bu, tedavi edilmemesi gerektiği anlamı taşımaz. Amacınız, kediyi yaşamı süresince ideal kilosunda tutmak, aksi durumda müdahale etmek olmalıdır.

Kedilerde aşırı kilo sorunu kg cinsinden ölçülemez. Çünkü her ırkın belirli bir kilo standardı vardır. Bu nedenle kedinizin cinsine ve yaşına göre olması gerektiği kilo da farklı olacaktır. Bir kedi için beş kilogram ağırlık normal kabul edilirken, başka bir kedi için beş kg fazla olabilir.

Kedilerde Obezite Nedir?

Kedilerde aşırı kilo sorunu obezite problemini beraberinde getirebilir. Bir kedi ideal ağırlığının üzerinde ise obezite riski var demektir. Bu durumda fazla kilolar optimum ağırlığı %20 oranında aşmış olur. Mesela bir kedi için uygun kabul edilen kilo 5 kg ise kedinin 7 kg olması obezite probleminden muzdarip olduğunu gösterir.

Evcil dostunuz obez ya da fazla kilolu ise bu duruma müdahale etmek önemlidir. Kedilerde aşırı kilo sorunu farklı hastalıkları da beraberinde getirebilir. Dolayısıyla zamanında müdahale etmek ve yaşam tarzı değişiklikleri uygulamak çok önemlidir.

Kedilerde Aşırı Kilo Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Aşırı Kilo Sorunu

Kedilerde aşırı kilo sorunu bazı nedenlerden kaynaklanır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de uzun bir süre boyunca yaktıklarından daha fazla kalori almaları kilo birikimine neden olur. Bu kalorilerin fazlası ise yağ olarak depolanır.

Kedilerde aşırı kilo sorunu şu nedenlerden dolayı ortaya çıkar:

  • Yetersiz beslenme: Kedinize ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori barındıran bir beslenme düzeni sunarsanız, kilo alımını desteklersiniz. Örneğin, yetişkin bir kediyi yavru kedi maması ile beslemeye devam ederseniz, yetersiz beslenme durumundan dolayı kedide yağ birikimi oluşabilir.
  • Kötü beslenme: Kedinin yaşına ve ırkına özel bir beslenme düzeninin benimsenmemesi, besin eksikliklerine ya da fazlalığına yol açabilir. Bu da kilo sorununu beraberinde getirir.
  • Düşük metabolizma: Kedilerde kısırlaştırma operasyonu, kedinin metabolizmasının yavaş çalışmasına sebebiyet verir. Bu nedenle kısırlaştırılan kedilerin kısırlaştırılmış kediler özel üretilen mamalar ile beslenmemeleri sonucunda kilo alımı görülebilir.
  • Hareketsiz yaşam tarzı: Dışarıya erişimi olmayan ev kedilerinde hareketsiz bir yaşam tarzı söz konusu olabilir. Az hareket eden, kedi oyuncakları ile oynamayan ve küçük bir alanda yaşayan kediler, kilo problemi yaşayabilirler. Kedinin daha az enerji harcaması, kilo almasına neden olur. Bu sebeple kedi tasması eşliğinde günlük yürüyüşler, kedinin hareketli kalmasına yardımcı olur.
  • Stres: Kediler, strese karşı çok hassas olan canlılardır. Stres, kedilerde aşırı kilo sorunu oluşturabilir. Kedinin stres yaşaması beslenme düzenini olumsuz etkileyebilir. Stresli bir kedinin mama yemeyi bırakması ya da aşırı mama tüketmesi gibi durumlar görülebilir.
  • İlaçlar: Kedilerin kullandığı bazı ilaçlar iştahı artırabilir ve metabolizma hızını düşürebilir. Bu da kedinin kilo almasına sebep olur.
  • Yaş: 2-10 yaş arasındaki kedilerde obezite riskinin yükseldiği düşünülmektedir.
  • Genetik: Genetik olarak belirlenmiş kilo alma eğilimi olan kediler vardır. Bu sebeple, genelde Avrupa kedilerinde obezite riski daha yüksektir.

Kedilerde Aşırı Kilo Sorunu Hangi Belirtileri Gösterir?

Kedilerde aşırı kilo belirtileri gözden kaçırılmamalıdır. Gözle görülür ilk belirti kedideki kilo artışıdır. Kedinin kaburgalarını hissetmekte güçlük çekiyorsanız, kedinizin kilo problemi var demektir. Kedinizi tarttığınızda, ideal kilosunun üstünde ise kedinin kilo sorunu bulunmaktadır. Bundan emin olmak için veterinerden yardım alabilirsiniz.

Kediniz normalden daha az hareket ediyorsa, aşırı mama tüketiyorsa ve kişisel bakımını aksatıyorsa, kötü giden bir durum söz konusudur.

Kedilerde Aşırı Kilo Sorunu İçin Neler Yapılabilir?

Kedinizin ağırlığı idealin üzerine çıkınca harekete geçmelisiniz. Bunun için yapılabilecekler:

  • Beslenme düzenini değiştirmek: Kedinizin mama miktarını azaltmak yerine kalorisi sınırlandırılmış kedi mamalarına yönelmelisiniz. Veteriner, kedinizin ihtiyaç duyduğu beslenme planı hakkında size bilgi verecektir. Bu noktada veteriner tavsiyelerine uymalısınız.
  • Hareketsiz yaşam tarzından kaçının: Kedinizin ideal kilosuna ulaşmasını sağlamak için hareketli bir yaşam sürmesini teşvik etmelisiniz. Bu yüzden de kedinize çeşitli oyuncaklar sunmalı, onu gün içinde yürüyüşlere çıkarmalısınız.
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün: Kedinin normal kilosuna ulaşması, aylar sürebilir. Bu aşamada evcil dostunuzun sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesini sağlamak için elinizden geleni yapmalısınız. Kediniz normal kilosuna ulaşınca da bu düzeni devam ettirmesi için ortam yaratmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir