Chartreux kedi ırkı, var olan en eski kedi ırklarından biridir. Bu kedi çok sakin, sevecen ve miyavlamıyor. Mavi tüyleri ve altın rengi gözleri nedeniyle genellikle Rus mavi kedisi ve Korat kedi ırkı ile karıştırılır.
Chartreux Kedi Irkı Özellikleri
Bu cins sağlam, kaslı ve güçlü bir duruşa sahiptir. Çevik bir duruş sergiler. Erkekler 4-8 kg ağırlığa, dişiler ise 3-6 kg ağırlığa sahiptir. Kısa, sık ve gür tüyleri vardır.
Altın veya bakır tonlarında büyük, yuvarlak gözler içerir. Gözler doğduğunda daha nettir ve 3. ayda turuncu renk sabitlenir ve bu yıllar içinde solmaya başlar. Kuyruğu uzundur ve uca doğru incelir. Tahmini ömür süresi 8-13 sene kadardır. Bakım zorluğu düşüktür.
Chartreux Kedi Irkı Karakteri
Chartreux kediler, son derece sakin, sevecen ve oyuncu bir kedidir. Bağımsız olmasına ve tek başına oynayarak veya gözlemleyerek zaman geçirmesinden keyif almasına rağmen, büyük bir bağ kurduğu insanların arkadaşlığına ihtiyacı var.
İyi avcılar olarak oyunları sever, hatta bulduğu herhangi bir nesneyle kendi oyuncaklarını yaratır. Etkileşimli oyunlar, tam da zekâları ve merakları nedeniyle bu cins için çok uygundur. Kedi tasması ile yürüyüşlere çıkmayı çok sever.
Chartreux Kedi Irkı Bakımı
Chartreux kediler maalesef ki aşırı kilolu olmaya eğilimlidir. Bu nedenle, ona tercihen kaliteli, protein açısından zengin, yağ ve şeker oranı düşük bir mama sunmalısınız. Kaliteli kedi mamaları ile beslenmesi önem arz eder.
Bu kedilerin kısa tüyleri vardır. Fakat rutin olarak fırçalanmalıdır. Ölü tüyleri cildine zarar vermeden çıkarmak için haftada bir kez ince dişli bir tarakla fırçalayın. Tüy dökme mevsimlerinde fırçalamayı her gün veya haftada en az 2-3 kez yaparak yoğunlaştırmalısınız. Diş, göz ve kulak bakımı da aksatılmamalıdır. Kulakları, diğer ırklara göre daha fazla kulak kiri biriktirme eğilimindedir. Bu sebeple de hijyen konusunda özellikle titiz olmalısınız.
Chartreux Kedi Irkı Olası Sağlık Problemleri
Bu sevimli kediler, var olan en sağlıklı kedi ırklarından biri olma ayrıcalığına sahiptir. Bu konudaki tek zayıflığı, obezite eğilimi nedeniyle diz çıkıkları ve kalça displazisidir. Diş eti iltihabı ve kulak enfeksiyonları geliştirme riski de bulunur. Rutin veteriner kontrolleri kesinlikle aksatılmamalıdır.