Napoliten Mastiff köpek ırkı, en çok tercih edilen köpek cinslerinden biridir. Sadık oluşu, uyumluluğu ve bakımının kolay olması nedeniyle çoğu insanın favori evcil hayvanları arasında yer almaktadır.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı Tarihçesi

Napoliten Mastiff köpek ırkı tarihçesi binlerce sene öncesine dayanır. Bu ırkı Avrupa’ya yayanların Fenikeliler olduğu düşünülmektedir. M.Ö. beşinci yüzyılda Julius Caesat, Britanya Adaları’ndaki seferi esnasında bir köpek buldu. Bu Napoliten Mastiff idi. Roma’ya bu köpekleri getirdi ve Roma İmparatorluğunun yıkılmasından sonra bu köpeklerin soyundan gelen hayvanlar yaşadıkları yerin ismini aldılar.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı

O dönemlerde köpekler savaş silahı olarak görev alıyordu. Kadın ve çocukların yaşadıkları evlerin korunması da Napoliten Mastiff köpeklerin sorumluluğundaydı. Sirk gösterilerinde Napoliten Mastiff gibi büyük ırk köpekler sıklıkla kullanılıyordu.

İlerleyen dönemlerde Napoliten Mastiff köpekler evlerde bekçi köpeği olarak tercih edilmeye başlandı. 1949’da Piero Scanziani, diğer yetiştiricilerle beraber bu ırk için bir standart geliştirdi. Bu cinse Napoliten Mastiff mi yoksa Romalı Molosser mi denmesi konusunda bir tartışma yaşandı. Ancak köpeğin ismi Napoliten Mastiff olarak kaldı.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı Türleri Nelerdir?

Bu kadar eski bir geçmişe sahip bir köpek olarak, Napoliten Mastiff ailesi içinde birkaç alt tür ortaya çıktı. Bunlar; İngiliz Mastiff, Amerikan Mastiff, Afgan Mastiff, Tibetan Mastiff, Bullmastiff ve İspanyol Mastiff şeklindedir.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Napoliten Mastiff köpek ırkı çeşitli tüy renklerinde karşımıza çıkar. Bu renkler ağırlıklı olarak siyah, krem, açık kahverengi şeklindedir. Bu köpekler vücut boyunca düz bir renge sahip olabilir ya da benekli işaretlere sahip olabilir.

Napoliten Mastiff’in tüyü kısa, sert ve özellikle yoğundur. Bundan dolayı köpek tarağı ile rutin bakım önem arz eder. Tüyleri onu karakterize eden ve onu hava koşullarından koruyan, büyük kırışıklıkları örten bir tabaka oluşturur.

Napoliten Mastiff köpeklerin yüksekliği erkeklerde 71 cm, dişilerde 66 cm şeklindedir. Ağırlığı ise erkeklerde 68 kg civarı iken dişilerde 60 kg kadardır. İyi bakıldığı taktirde bu hayvanların 9-11 sene kadar yaşadıkları bilinir.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı Karakter Özellikleri Nelerdir?

Yavru Napoliten Mastiff köpekler son derece sakin canlılardır. Bekçi köpeği olmalarından dolayı yabancılara karşı temkinli davranırlar. Uygun bir karakter geliştirmesi için çok küçük yaşlardan itibaren diğer insanlarla ve köpeklerle uygun sosyalleşme şarttır. Yavruların yalnız başına zaman geçirmesi tavsiye edilmez. Aksi durumda psikolojileri bundan olumsuz etkilenir. Arkadaşlık ve sevgi, türün doğru büyümesi için çok önemlidir. Bu köpeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek adına köpek zeka oyuncakları ile zaman geçirmeleri sağlanmalıdır.

Napoliten Mastiff köpeği, güçlü, bağımsız, sadık ve temkinli bir mizaca sahiptir. Evinde kalmayı seven ve doğal olarak yabancılara karşı temkinli olan bir hayvandır. Başkalarıyla iyi zaman geçirmesi için sosyalleşme önemlidir. Napoliten Mastiff köpek ırkı gereksiz yere havlamaz. Aşırı aktiviteye de gerek duymaz. Köpek tasması ile rutin yürüyüşler yeterli olmaktadır.

Napoliten Mastiff Köpeklerin Sağlığı

Bu cins köpekler genetik olarak bulaşan ciddi hastalıklara yatkın değildir. Genel olarak dirençli bir hayvandır. Olası bir sağlık sorunu ise göz dokusunda kızarıklık ve şişmedir. Eklem problemleri oldukça sık gelişir ve en yaygın olanı kalça displazisidir. Bu ırk köpeklerde mide sorunları da yaygındır. Bu nedenle de sağlıklı köpek maması tüketimi çok önemli bir ayrıntıdır.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı Bakımı

Napoliten Mastiff, rutin olarak yoğun fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyan bir köpek değildir. Fakat boyutu sebebi ile günlük hareketlere gereksinimi vardır. Yüksek hızlı yürüyüşler yerine normal hızda günlük yürüyüşler uygun olacaktır. Bu köpeklerin en sevdiği aktivitelerden biri de yüzmedir. Çünkü vücudunun ağırlığını hissetmeden egzersiz yapmasına olanak tanıyan bir spordur.

Napoliten Mastiff’in tüylerinin sağlıklı ve bakımlı olması için haftalık olarak uygun bir fırça ile fırçalanması yeterli olacaktır. Aşırı tüy dökmezler ve çift kat tüyleri bulunmaz. Bundan dolayı özel bir bakım gerektirmezler. Cinsin derisi özellikle sert ve dayanıklıdır. Cildin kurumasını önlemek için hidrasyon özellikle yaz aylarında önemli olacaktır. Bu köpekleri karakterize eden geniş deri kıvrımları egzama ve tahrişe yol açabilir. Yaz aylarında köpek banyo ürünleri kullanılarak yıkanması önerilir.

Tıpkı diğer köpekler gibi bu cinsin de sağlığını desteklemek amacıyla haftalık göz ve kulak kontrolleri yerine getirilmelidir. Köpek göz ve kulak bakım ürünleri kullanılarak yapılan bir hijyen rutini, enfeksiyonların ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını önleyecektir.

Napoliten Mastiff Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Napoliten Mastiff köpek ırkı da diğer köpekler gibi sağlıklı bir şekilde beslenmelidir. Protein bakımından yoğun olan kuru köpek maması ve yaş köpek mamaları ona sunulmalıdır. Ayrıca eğitim sırasında köpek ödül mamaları da mutlaka tercih edilmelidir. Köpeğin beslenmesinde yaşı kesinlikle hesaba katılmalı ve yaşına uygun bir şekilde beslenmesi sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir