Tibet Mastifi köpek ırkı, popüler köpek cinslerinden biridir. Köpek sahiplenmek isteyenlerin ilgisini çeken bu ırk, kendine has görüntüsü ve sevimli halleriyle bir adım öne çıkar. Peki, Tibet Mastifi köpeklerin genel özellikleri neler?

Tibet Mastifi Köpek Irkı Tarihçesi

En eski ırklardan biri olarak kabul edilen Tibet Mastifi köpek ırkı, 3.000 senedir Himalaya bölgelerinde yaşamaktadır. Aristoteles ve Marco Polo gibi tarihi şahsiyetler, Himalaya dağlarının göçebeleri tarafından çoban köpeği ve Tibet manastırlarında bekçi olarak kullanılan bu devasa köpekten yazılarında söz etmişlerdi.

Aynı zamanda bir savaş köpeği olduğunu ve Milattan 2000 sene evvel Asurlular için mahkumları koruduğunu doğrulayan tanıklıklar var. Bu, onun Newfoundland, Pyrenean Mastiff ve Saint Bernard gibi diğer Avrupa molosser ırklarının babası olarak kabul edilmesini sağlar. Eski olması ve yüzyıllar boyunca neredeyse sıfır evrim geçirmesi sebebiyle, Tibet Mastiff’i saf bir cins olarak kabul edilmektedir.

Tibet Mastifi Köpek Irkı Genel Özellikleri

Tibet Mastifi Köpek Irkı

Tibet Mastifi köpek ırkı, boyutu ve şişmanlığı ile bilindiği kadar aynı zamanda yüzündeki kırışıklıklar ve kabarık tüyleriyle de öne çıkar. İki farklı tür Tibet Mastifi vardır. Bunlar:

  • Drog Khyi: Göçebeler tarafından, daha uygun fiziksel özelliklerinden dolayı sığır veya diğer işlerle ilgilenmek için kullanılır.
  • Tsang Khyi: Drog Khyi’den daha büyük oldukları için Tibet manastırlarının koruyucularıdır. Bu da daha az zahmetli işler yapmak zorunda oldukları anlamına gelir.

Tibetli Mastiff köpeğinin tüyleri farklı renklerde olabilir. Genelde siyah, koyu gri ve kahverengi tonlardadır. Bu köpeklerin sert, ince ve düz tüyleri vardır ve tüyleri, vücutlarının her yerinde çok yoğundur. Bol tüylerinden dolayı düşük kış sıcaklıklarına dayanabilirler. Boyun ve omuzlarında daha fazla tüyleri bulunur. Bu da onları bir aslana benzetir. Erkeklerin tüyleri dişilerden daha kalın ve yoğundur.

Tibet Mastifi Köpek Irkı Mizacı

Tibet Mastifi köpek ırkı karakterinde en dikkat çeken nokta, bu cins köpeklerin son derece sakin ve bağımsız halleridir. Hatta yalnız kalmayı çok severler. Vahşi görünümlerine rağmen avlanma içgüdüleri yoktur. Daha çok koruyucu bir köpektir. Sahiplerinin tehlikede olduğunu hissettiği an kendine has savunmasını yapacaktır.

İnatçı bir köpek olduğu için eğitimi zorlayıcıdır ve sabır gerektirir. Bu nedenle, eğitimlerine insan ve hayvanlarla olumlu sosyalleşme yoluyla köpek yavrusu olarak başlamak, onları daha agresif hale getirecek şiddet uygulamaktan her zaman kaçınmak önemlidir.

Günlük egzersize ihtiyaç duyan bir köpek değildir, fakat devasa boyutu nedeniyle kilo almaya meyillidir. Sağlığının tehlikeye girmemesi adına köpek tasması eşliğinde rutin yürüyüşler yapılabilir. Aynı zamanda kaliteli köpek mamaları ile beslenmesi sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir