Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu sıklıkla görülen problemlerden biridir. Herhangi bir yaştaki ve cinsteki kedide ortaya çıkabilir. Bazı kediler bu rahatsızlıktan ciddi anlamda etkilenirken bazıları ise hafif semptomlar geliştirirler. Bu problem çoğunlukla safra kesesindeki enfeksiyon nedeniyle meydana gelir.
Safra kesesi sorunu yaşayan kedi dostlarımız uyuşukluk, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler gösterirler. Ayrıca kedilerin ciltlerinde ve diş etlerinde sarı bir renk oluşabilir. Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu bulaşıcı değildir. Genel olarak kandaki bakterilerin safra kesesine girmesinden dolayı oluşur.
Kedilerde Safra Kesesi Enfeksiyonu Ne Demek?
Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilir. Bu rahatsızlığın bakterileri kan dolaşımından ya da bağırsaklardan safra kesesine geçer ve kedilerin hayatını riske atan enfeksiyonlara sebep olur.
Bazı durumlarda safra kesesi iltihabının kesin nedeni bilinmez. Tıpkı insanlardaki gibi kedilerde de safra kesesi karaciğerin alt bölümünde konumlanır. Safra kesesi karaciğerde üretilen safrayı depolar ve küçük kanallar yardımı ile üst bağırsaklara iletir. Safra aynı zamanda bağırsaktaki yağların parçalanmasına yardımcıdır. Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu bu süreçlerin bozulmasına yol açar.
Safra kesesi iltihabı, pankreas, karaciğer veya bağırsaklar gibi yakın organlardaki kedi hastalıkları yanı sıra kanser, karın travması gibi sistemik rahatsızlıklardan da kaynaklanıyor olabilir. Nadir şekilde, safra kesesi taşları ya da bir tümörün bulunması nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Safra kanalı tıkanırsa ve safra keseden dışarı çıkamaz ise aşırı iltihaplanma durumu teşvik edilir. Bu da doku tahribatını tetikler. Bu durum aynı zamanda safra kesesinin içindeki bakterilerin büyümesini destekler.
Kedilerde Safra Kesesi Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi enfeksiyonundan muzdarip olan kedi dostlarımız aniden hastalanabilirler. Zamanla gelişen çeşitli belirtiler gösterebilirler. Enfeksiyon eğer ki hafif dereceli ise herhangi bir belirti de ortaya çıkmayabilir.
Kediler bu hastalıktan dolayı yemek yemeyi bırakabilir, iştahsızlık yaşayabilir, kusabilir, karın ağrısı ve ishal de görülebilir. Kulak içinde, diş etlerinde ve gözlerin beyazlarında sarılık oluşabilir. Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu belirtileri şunları içerir:
- İştahsızlık
- Ateş
- Kusma
- Sarılık
- Karın ağrısı
- İshal
- Kilo kaybı
1. Kedilerde İştahsızlık
Kediler kedi maması yemeyi bırakabilir ya da daha az mama tüketebilir. Kediniz hasta ise mama kasesinin boşalmadığını veya kedinizin hiç mama yemediğini fark edebilirsiniz.
2. Kedilerde Ateş
Ateşle beraber kedinin aktivitesinde azalma, saklanma, yemek yememe, hareket etmeme, aile ile etkileşimde bulunmama gibi durumlar da görülebilir.
3. Kedilerde Sarılık
Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu, sarılık şeklinde de kendini gösterir. Sarılık, bilirubin ismi verilen bir safra pigmenti vücuttan düzgünce atılmadığı zaman ve dokularda birikerek sarı bir ton oluşturduğu zaman ortaya çıkar.
Bu, kırmızı kan hücrelerinin bir bileşenidir. Eski ve hasarlı kan hücreleri karaciğer tarafından bertaraf edildiğinde bilirubin normal şartlarda safraya atılır ve dışkı ya da idrar yolu ile vücuttan gönderilir. Eğer kedinin safrasında bir sorun varsa bu bileşen vücutta birikmektedir.
4. Kedilerde Karın Ağrısı
Kedilerde safra kesesi enfeksiyonu, karın ağrısına sebebiyet verebilir. Karnı ağrıyan ve acı çeken kedi, kambur pozisyonda oturabilir. Aynı zamanda saklanabilir, okşanmaya direnebilir ya da dokunulduğunda ağlayabilir.
Kediler bu durumda normalden daha fazla huzursuz görünebilirler. Kimi kediler ise karın ağrısı durumunda karnını okşayabilir.
5. Kedilerde Kusma ve İshal
Kediler, kilo kaybına ve dehidrasyona neden olabilecek kusma ve ishal gibi semptomlar geliştirebilirler. Mide bulantısı yaşayan kediler ise dudaklarını sık sık yalayabilir ya da yoğun olarak salya akıtabilir.
6. Kedilerde Kilo Kaybı
Kilo kaybı, kedinin mama yemeyi bırakması, yeteri kadar kalori almaması durumunda oluşur. Kediler aynı zamanda kusma ve ishal yolu ile besinlerini kaybederler.
Kedilerde Safra Kesesi Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Bazı kedilerin safra enfeksiyonu nedeni kesin olarak bilinmese de bir kediyi enfeksiyona yatkın hale getirebilecek çeşitli durumlar vardır. Bunlar:
- Kan dolaşımında ve sindirim sisteminde yer alan bakteriyel enfeksiyonlar
- Safra kanalının tıkanması ve burada safra birikmesi
- Safra kanalında ya da safra kesesi içinde tümör varlığı
- Karın travması
- Pankreas, karaciğer ve bağırsak iltihabı
Kedilerde Safra Kesesi Enfeksiyonu Tedavisi Nedir?
Kedide meydana gelen safra kesesi enfeksiyonu tedavi edilebilir. Fakat durumun ciddiyetine bağlı şekilde safra kesesini çıkarmak için cerrahi işlem gerekebilir. Tedavi genellikle uygun antibiyotiklerin reçete edilmesini içerir. Enfeksiyonun yok olması adına kedinin bir ay veya daha uzun süre antibiyotik kullanması gerekebilir.
Kedilere ayrıca mide bulantısını yok etmek, iştahı teşvik etmek ve karaciğeri desteklemek adına bazı ilaçlar da verilebilmektedir. Eğer kedinin ameliyat olması gerekiyorsa, sevimli dostunuz operasyondan sonra bir süre kadar klinikte kalabilir.