Kedilerde kuduz hastalığı ortaya çıkabilir. Kuduz problemi, sıcak kanlı hayvanların merkezi sinir sistemine zarar veren ölümcül bir virüstür. Bu zoonotik hastalık, insanlara ve diğer hayvanlara, tipik olarak zaten enfekte olanlardan gelen ısırıklar yoluyla yayılabilir. Kuduz en çok rakunlar, kokarcalar ve yarasalar gibi vahşi yaşamda yaygındır. Ancak evcilleştirilmiş kedi ve köpeklerin yanı sıra diğer sıcak kanlı hayvanlara da bulaşabilir.

Kedilerde kuduz vakalarının sayısı aslında köpeklerdeki vakaları aşıyor. Bunun nedeni belki de kedilerin dışarıda serbestçe dolaşmalarına daha sık izin verilmesi. Kedinizin güvende kalması ve enfeksiyon barındıran alanlardan uzak durması için dışarı çıkarken kedi tasması kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Peki, kedilerde kuduz belirtileri neler?

Kedilerde Kuduz Belirtileri

Kedilerde Kuduz

Kedilerde kuduz belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

1. Isırık Yarası

Kedilerde kuduz, kendini ilk etapta ısırık yarası ya da apse ile gösterir. Bu, başka bir kediden veya hatta bir köpekten gelmiş olabilir. Herhangi bir ısırık yarası veya diğer yaralanmalar bir veteriner tarafından mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Ayrıca kedinizin kuduz aşısı olması da son derece önemli. Aşı, bağışıklığı artırabilir ve kuduzun sinir sistemine ilerleyip ölümcül hale gelmesini engelleyebilir. Kediye hiç kuduz aşısı yapılmamışsa, tedavisi yoktur. Bu hayvanların tipik olarak karantinaya alınması ve kuduz belirtileri açısından gözlemlenmesi gerekir.

Kedilerde kuduz için tipik kuluçka süresi, maruziyetten sonra bir ila üç aydır. Fakat bazı durumlarda daha uzun olabilir. Bu süre zarfında virüs vücuttan sinir sistemine geçer ve sonunda beyne ulaşır. Kuduz enfeksiyonu belirtileri bu kuluçka döneminden sonra ortaya çıkar. Kuduz belirtileri ortaya çıktığında, ölüm tipik olarak 10 gün içinde gerçekleşir.

2. Prodromal Evre

Bu, ilk kuduz belirtilerinin bir kedinin davranışını etkilediği zamandır. Kedilerde kuduz nedeniyle, kedinin ani bir şekilde utangaç davrandığı, saklandığı görülmektedir. Korkan kediler daha da özgüvenli olabilir.

Kedi uyuşuk hale gelebilir, aynı zamanda kedi maması yemek konusunda isteksiz olabilir. Davranış ve kişilik değişiklikleri duruma göre farklılaşır. Bazı kediler bu aşamada çok belirgin kişilik değişiklikleri sergilerken, diğer kediler ilk başta sadece hafif değişiklikler gösterecektir.

3. Öfkeli Aşama

Kedilerde kuduz öfkeli aşama da görülmektedir. Bu aşamada, kediler daha aşırı davranış değişiklikleri gösterme eğilimindedir. Telaşlı ve huzursuz görünürler ve genellikle normal görüntü ve seslere aşırı tepki verirler. Birçok kedi, belirgin bir sebep olmadan agresif hale gelir. Bu aşama bir ila yedi gün sürebilir ve diğer aşamalarla biraz örtüşebilir

4. Felç Aşaması

Kuduzun son aşamasında, kedi zayıflık geliştirir ve sonunda baş, boyun ve göğüste felç olur. Kedi artık ses çıkaramayacak veya mama yutamayacaktır. Bu, ağızda köpürmenin başladığı zamandır. Kedi yutamıyorsa, tükürük aşırı hale gelir. Güçsüzlük felce dönüşürken, nefes almayı kontrol eden kaslar artık çalışamaz ve ölüme yol açar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir