Kedilerde demans, özellikle yaşlı kedi dostlarımızda görülen bir rahatsızlıktır. Veteriner kontrolü ve doğru beslenme düzeni ile bu hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesi söz konusu olabilmektedir.

Kedilerde Demans Nedir?

Kedilerde Demans

Kedinizin daha uzun ve sağlıklı yaşamasını sağlamak adına çeşitli sağlık riskleri hakkında bilgili olmalı ve gereken tedbirleri almalısınız. Kedilerin sağlığını riske atan bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan biri de kedilerde demans rahatsızlığıdır. Beyindeki yaşlanma değişikliklerinin bir sonucu olarak bilişsel yeteneklerde düşüş şeklinde kendini göstermektedir.

Bilişsel fonksiyonlar, hayvanın çevre hakkında bilgi edinmesine ve nasıl davranacağına doğru şekilde karar vermesine yardımcı olan farkındalık, zihinsel algılama, öğrenme ve hafıza süreçlerini içermektedir. Fakat kedinin demans hastalığına yakalanması, bu süreçlerin sekteye uğramasına yol açmaktadır.

Kedilerde demans rahatsızlığı, beyin yaşlanmasıyla direkt olarak ilişkili olan, farkındalıkta değişikliklere, hafıza ve öğrenmede eksikliklere neden olan bir zihinsel hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kedilerde uyaranlara karşı azalmış bir tepki görülmektedir. İnsanlardaki bunama ve Alzheimer hastalıklarının semptomlarına benzer olan belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Kedilerde Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans hastalığı kedilerde davranış değişikliklerine yol açar. İlgili belirtiler aynı zamanda hipertiroidizm ve böbrek yetmezliği sebebiyle de görülebilir. Davranışlardaki değişiklikler, kedisinin yaşlandığını düşünen sahipler tarafından göz ardı edilebilir. Bu nedenle semptomlara dikkat etmekte ve kediyi veterinere götürmekte fayda vardır.

Kedi dostunuzda herhangi bir davranış değişikliği fark ettiğinizde onu veterinere kontrol ettirmeniz çok önemli. Böylece veteriner demans teşhisi koyabilir ve kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi amacıyla çeşitli tedaviler uygulayabilir.

Kedilerde Demans Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde demans tedavisinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için kedinin uzman bir veteriner tarafından muayene edilmesi ve çeşitli testlerden geçirilmesi gerekmektedir. Uygun görülen tedavinin amacı, kaygıyı yok etme, hastalık sürecini yavaşlatma ve bilişsel işlevi destekleme şeklindedir.

Ayrıca kedinin beslenme şekli de bu süreçte güncellenmeli ve kaliteli kedi maması tüketmesi sağlanmalıdır. Bazı ilaçlar ve terapiler de kedinin yaşam kalitesini artıracaktır. Veterineriniz, kedinize yardımcı olacak özelleştirilmiş bir tedavi planı sunacaktır.

Kedinizi egzersiz, kedi tasması eşliğinde gezinme, etkileşimli kedi oyuncakları ile oynama şeklinde desteklemeniz önemlidir. Böylece kedi dostunuz artan zihinsel uyarım ve bilişsel destek sayesinde kendisini çok daha iyi hissedecektir. Sonuç olarak yaşam kalitesi artacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir