Kedilerde böbrek yetmezliği yaygın olan rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık, kanın böbreklerden geçerken dolaşıma iletilmesi sırasında oluşan çeşitli aksamaları ifade eder. Bütün kedilerin yüzde 65-70 kadarını etkileyen bir hastalıktır. Peki, kedilerde böbrek yetmezliğinin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Böbrekler, her türlü canlının vücut işlevinde önemli rol oynar. Vücuttaki metabolik faaliyetler sırasında meydana gelen atıkların gönderilmesi ve vücut sıvılarının yoğunluğunun dengelenmesi konusunda işlev görür.

Kreatin, üre, üratlar böbrek yolu ile dışarı atılır. Bununla birlikte potasyum, klor, sodyum ve hidrojen iyonları vücutta birikmeye yatkın olan bileşenlerdir. Bu tarz bileşenlerin kedi vücudu için zararlı olmasının önlenmesi böbrekler ile gerçekleşir. Gerekli yapıların böbrekte işlevini yitirmesi ise kedilerde böbrek yetmezliği hastalığına neden olur.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nedenleri

kedilerde böbrek yetmezliği

Kedilerde böbrek yetmezliği direkt olarak böbrekleri ilgilendiren bir rahatsızlık sonucu meydana gelebilecek birçok hastalığa bağlı şekilde oluşabilir. Genel olarak bu hastalığa yol açan sebepler:

Kedilerde Prerenal Hastalıklar

Böbreğe iletilen sıvıların azalmasına yol açan rahatsızlıklardır. Sıvı kaybına sebep olan haller, karın içi bölgesindeki iltihaplar, kanamalar, çeşitli ilaçların kullanımı gibi durumlar böbrek yetmezliğini tetikleyebilir.

Kedilerde Renal Hastalıklar

Kedilerde böbrek yetmezliği nedenlerinden biri de renal hastalıklardır. Bu hastalıklar böbreğin dokusunda hasar oluşmasına sebep olur. Bu durum ise böbreğin işlevini kaybetmesi ile sonuçlanır.

Kedilerde Postrenal Hastalıklar

Bunlar, özellikle idrar yollarında oluşan tıkanmalar, bu bölgeyi etkileyen tümörler ve farklı idrar kesesi rahatsızlıklarıdır.

Bu sebeplere bağlı şekilde idrar dışarı atılamadığı hallerde idrar böbreğe geri döner ve burada basınca yol açar. İşte bu durum sebebiyle böbreklerde çeşitli işlev problemleri ve hasarlar oluşur. Bunların bir sonucu olarak da kedinin vücudundan dışarı atılamayan bileşenler birikir ve sistemik rahatsızlıkları tetikler.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri

Kedi hastalıkları arasında yer alan kedilerde böbrek yetmezliği çeşitli semptomlar ile kendini gösterir. Genellikle kedinin hiç idrar yapmamasına ya da çok az idrar yapmasına yol açar. Böbrek yollarında ve böbrekteki tıkanıklık, elle muayene esnasında aşırı doluluk, hassasiyet ve ağrı ile kendini gösterir. Diğer belirtiler:

  • Üre düzeyine bağlı olarak meydana gelen titremeler
  • Üre miktarına göre değişen kusma durumu
  • İsteksizlik ve halsizlik
  • Yemek yememe
  • Bazı vakalarda yoğun ishaller
  • Çevreye karşı ilgisizlik
  • Bazı vakalarda ishal durumu
  • Yürüyüşte bozukluk ve dengesizlik
  • Kanlı veya damla şeklinde idrar yapma
  • Toksik sebeplerle meydana gelen yetmezliklerde zehirlenme semptomları da görülebilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Akut olarak gelişen böbrek yetmezliği durumunda semptomlar ortadan kaldırıldığında iyileşme ihtimali son derece yüksektir. Kedilerde böbrek yetmezliği kronik ise daimî bir ilaç tedavisi gerekmektedir. Bu tedavi ise besin takviyeleri ve antibiyotik kullanımını gerektirir.

Birçok kronik vaka sürekli olarak iğne ve sıvı tedavisi gerektirmektedir. Çünkü kronik böbrek yetmezliği yaşayan kedi dostlarımız ağız yolu ile bir şey alma hususunda isteksiz olabilirler.

Kedide idrar yollarında tıkanmaya bağlı şekilde gelişen yetmezlik var ise idrar yolları bir sondayla açılmalı ve böbreklere olan baskı yok edilmelidir. Eğer ki kesede idrar kanalı yoluyla atılmayacak boyutlarda taşlar bulunuyor ise cerrahi yöntem yolu ile bu taşlar çıkarılır.

Kedilerde böbrek yetmezliği durumunda temel kural olarak az düzeyde ancak oldukça yüksek oranda sindirilebilirlik sunan proteinlerin alınması şarttır. Aksi halde aşırı alınan ama sindirilemeyen protein miktarı üre artışına yol açabilir. Bu da tedavi sürecini güçleştirir.

Diğer yandan gereğinden az miktarda alınan protein miktarı ise amino asit kaybına neden olur. Bu da kedilerin sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Bu yüzden veterinerin önerisi ile normal kedi maması yerine özel diyet kedi maması tercih edilmelidir.

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir